• Papa Francisc a deschis „Ușa Sfântă” a Bazilicii Sf. Petru, marcând începutul anului jubiliar.
  • Evenimentul va atrage milioane de pelerini la Roma și va include diverse evenimente religioase și culturale.
  • Jubileul 2025 va avea o mascotă inspirată din animația japoneză.

Papa Francisc a deschis „Ușa Sfântă” a Bazilicii Sf. Petru în Ajunul Crăciunului, marcând începutul anului jubiliar de celebrare catolică, care va atrage peste 30 de milioane de pelerini la Roma, scrie The Guardian.

Pontiful argentinian, în vârstă de 88 de ani, care se confrunta recent cu o răceală, a fost împins într-un scaun cu rotile până la ușa uriașă și ornamentată din bronz, pe care a bătut-o pentru a o deschide. În cadrul unei ceremonii urmărite pe ecrane de mii de credincioși aflați în Piața Sf. Petru, papa a trecut prin ușă, urmat de o procesiune, în timp ce clopotele Bazilicii Vaticanului sunau.

În următoarele 12 luni, pelerinii catolici vor trece prin această ușă – care este de obicei închisă cu cărămizi – beneficiind, conform tradiției, de o „indulgență plenară”, un tip de iertare a păcatelor.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

După deschiderea ușii, Papa Francisc a prezidat slujba de Ajunul Crăciunului, unde a făcut din nou apel la victimele războaielor. „Ne gândim la războaie, la copii uciși de gloanțe, la bombe în școli și spitale”, a spus el în omilia sa.

Papa a stârnit o reacție furioasă din partea Israelului la sfârșitul săptămânii trecute, pentru condamnarea „cruțății” atacurilor aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza, care au ucis copii. El urma să rostească tradiționalul mesaj de Crăciun, Urbi et Orbi (pentru oraș și lume), miercuri, la prânz.

În jur de 700 de ofițeri de securitate sunt dislocați în Vatican și Roma pentru a asigura ordinea în timpul jubileului, măsurile fiind suplimentate după atacul cu mașina într-un târg de Crăciun din Germania, din ziua de vineri.

O mare parte din Roma a fost reamenajată în pregătirea acestui eveniment, cu monumente precum Fântâna Trevi și Podul Sant’Angelo curățate, iar drumurile redesenate pentru a îmbunătăți circulația. Mulți rezidenți s-au întrebat cum va face față Roma – deja supraaglomerată și cu transportul public nesigur – la milioanele de vizitatori ce se vor aduna anul viitor.

Unele dintre proiectele majore de jubileu au fost finalizate în ultimele zile, după luni de muncă ce au transformat orașul într-un adevărat șantier. În deschiderea unui nou tunel rutier de la Piazza Pia, lângă Vatican, luni, premierul Giorgia Meloni a spus că a fost nevoie de o „mică minune civilă” pentru a finaliza lucrările la timp.

În zilele următoare, ușile sfinte vor fi deschise în cele trei mari basilici din Roma și în bisericile catolice din întreaga lume.

Joi, Papa Francisc va deschide o ușă sfântă la închisoarea Rebibbia din Roma și va prezida o slujbă în semn de susținere pentru deținuți.

Jubileul, organizat de biserică la fiecare 25 de ani, este un timp de reflecție și penitență, marcat de o lungă listă de evenimente religioase și culturale, de la slujbe la expoziții, conferințe și concerte.

„Este prima mea vizită la Roma și pentru mine, fiind aici la Vatican, mă simt deja binecuvântată”, a spus Lisbeth Dembele, o turistă franceză de 52 de ani, care se afla în Piața Sf. Petru.

Jubileul, al cărui motto este „Pelerini ai Speranței”, se adresează celor aproape 1,4 miliarde de catolici din lume, dar are și scopul de a ajunge la un public mai larg.

Tradițiile s-au evoluat de la prima astfel de sărbătoare din 1300, lansată de Papa Bonifaciu VIII. În acest an, Vaticanul a oferit pelerinilor posibilitatea de a se înregistra online și aplicații multilingve pentru a naviga evenimentele.

Jubileul din 2025 va avea și o mascotă, Luce (Lumină, în latină), inspirată din desenele animate japoneze. Evenimentul va aduna grupuri din întreaga lume la Roma pe parcursul anului 2025, incluzând figuri din sport, afaceri, migranți, artiști și tineri.

Printre grupurile deja înregistrate pe site-ul oficial se numără și grupul italian LGBTQ „La Tenda di Gionata”, reflectând apelul papal pentru o biserică deschisă pentru toți.

În omilia sa, papa a spus că jubileul este un timp de „renovare spirituală” și speranță, inclusiv pentru „mama noastră Pământ, desfigurată de profiturile abuzive” și „pentru țările mai sărace, încărcate cu datorii injuste”.

Pe lângă jubileele regulate organizate la fiecare 25 de ani, biserica a organizat și jubileele extraordinare, cel mai recent în 2016. Următorul va avea loc în 2033, pentru a comemora răstignirea lui Isus Hristos.

Citește și