• Armistițiul de Crăciun din Primul Război Mondial este o amintire a bunătății native a omului.
  • Între 24 și 26 dec. 1914 soldați de pe Frontul de Vest au schimbat cadouri și jucat fotbal.
  • Peste 100.000 de soldați au fraternizat, subliniind importanța înțelegerii și umanității.

De Crăciun, dăruiește o parte din tine. Fii mai bun și mai aproape de cel de lângă tine. În timpul Primului Război Mondial, de Crăciun soldați britanici și germani, inamici la momentul respectiv, au fraternizat. Un moment inedit de umanitate și apropiere sufletească, în ciuda unui conflict care aducea doar moarte și suferință. Armistițiul din Primul Război Mondial ne arată că într-adevăr Crăciunul este un moment universal de bunătate și iubire.

Cum s-a produs acest moment unic?

Acest armistițiu nu a fost unul universal, ci mai degrabă local și informal. Era mijlocul unui război care, la momentul respectiv anume decembrie 1914, nu apucase să devină așa de distructiv. Pe Frontul de Vest erau soldați germani împotriva celor britanici și francezi, soldați cărora superiorilor le-au promis că vor fi „acasă până de Crăciun”. În schimb, s-a întâmplat opusul – se dezvolta deja o rețea de tranșee care vor da războiului o natură statică și îngrozitoare. În acest context, în noaptea de Crăciun îi avem pe soldații germani care aprind lumânări de Crăciun și le pun deasupra tranșeelor și încep să cânte colinde. Printre acestea, au intonat „Stille Nacht” varianta originală a colindului care în engleză este cunoscut sub numele de „Silent Night”. Ambele tabere au început să cânte împreună și nu a durat mult până să fraternizeze. Ziua următoare soldații ambelor tabere au urcat din tranșee și s-au întâlnit, schimbând cadouri, ciocolată, țigări, băuturi, jucând chiar și fotbal și povestind unii altora despre viața lor de acasă, despre viața pe care o lăsaseră în urmă mergând pe front. Atât cât se puteau înțelege, desigur.

Ce însemnătate are pentru noi, astăzi, armistițiul de Crăciun?

Deși această fraternizare nu a avut loc pe toată linia frontului, a fost destul de semnificativă pe cât să fie prezentată în toată presa britanică a timpului. Peste 100.000 de soldați au depus armele, chit că pentru câteva zile, și și-au adus aminte că ce au în fața lor nu este dușmanul: ci este omul care are și el o familie și care simte la fel durerea imensă provocată de război. Sărbătoarea Crăciunului poate aduce lumină și în cele mai întunecate momente ale istoriei.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
UN „GO TO HELL” FESTIV
ALERTĂ ÎN MAREA BALTICĂ
CARE-I ADEVĂRUL?
APUNE ERA TIKTOK?

Citește și