- Zelenski a criticat reacția insuficientă a țărilor occidentale față de implicarea trupelor nord-coreene în războiul din Ucraina.
- Oficialii americani au anunțat că Statele Unite vor trimite încă 1,25 miliarde de dolari în asistență militară Ucrainei.
- În 2014, Rusia a anexat Crimeea, și a avertizat că o reacție slabă ar putea duce la o escaladare a prezenței militare nord-coreene la granițele Ucrainei.
UPDATE ORA 21:00 – Fost jucător al echipei naționale de fotbal a Rusiei moare în timpul războiului
Aleksei Bugayev, fost membru al echipei naționale a Rusiei care a jucat la Euro 2004, a fost ucis în războiul din Ucraina, care durează de 34 de luni, au relatat duminică mass-media ruse, citând tatăl și agentul său.
Advertisment
„Din păcate, vestea despre moartea lui Aleksei este adevărată. S-a întâmplat astăzi”, a declarat Ivan Bugayev, tatăl jucătorului, pentru agenția de știri TASS, citat de Sport24.
Agenția de știri RIA a citat agentul lui Bugayev, Anton Smirnov, care a spus că luptele intense au făcut imposibilă recuperarea trupului lui Bugayev pentru înmormântare.
Recomandări
Bugayev, decedat la vârsta de 43 de ani, a jucat două meciuri pentru echipa națională a Rusiei la Campionatul European din 2004 și a evoluat pentru echipele moscovite Torpedo și Lokomotiv, precum și pentru alte echipe din provincii. El și-a încheiat cariera în 2010, la vârsta de 29 de ani.
În septembrie, Bugayev a fost condamnat de o instanță din sudul Rusiei la nouă ani și jumătate de închisoare pentru trafic de droguri.
Ulterior, el a declarat intenția de a se înrola în războiul din Ucraina. Autoritățile ruse recrutează activ din închisori pentru conflict.
UPDATE ORA 20:00 – De ce unii experți au acuzat apărarea aeriană rusă?
Unii experți în aviație au sugerat că găurile observate în secțiunea de coadă a avionului după prăbușire ar putea indica faptul că aeronava ar fi fost lovită de focul sistemelor de apărare aeriană rusești care respingeau un atac cu drone din partea Ucrainei.
Mark Zee, de la OPSGroup, care monitorizează riscurile din spațiul aerian și aeroporturi la nivel mondial, a afirmat că analiza fragmentelor avionului prăbușit indică o probabilitate de 90-99% ca acesta să fi fost lovit de un rachete sol-aer.
FlightRadar24 a spus într-o postare online că aeronava a fost supusă unui „jamming GPS puternic” care a interferat cu datele de urmărire ale zborului, împiedicând monitorizarea traseului avionului. Rusia a folosit pe scară largă echipamente sofisticate de blocare a semnalelor pentru a respinge atacurile cu drone.
Nu este clar de ce piloții au ales să zboare peste Marea Caspică în loc să încerce să aterizeze în Rusia după ce avionul a fost lovit, a spus el, adăugând că este posibil să fi avut restricții în privința aterizării pe un aeroport mai apropiat și că probabil au considerat că daunele nu erau critice.
În Azerbaidjan, ziarul Caliber online a afirmat, de asemenea, că avionul ar fi fost lovit de un sistem de apărare aeriană rus Pantsyr-S și că sistemele aeronavei ar fi fost afectate de echipamente de jamming în timp ce se apropia de Groznîi.
UPDATE ORA 19:00 – Kremlinul evită să spună dacă au doborât avionul
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat duminică pentru mass-media de stat rusească că președintele Putin a discutat din nou la telefon cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, dar nu a oferit detalii despre conversație.
Un comunicat oficial al Kremlinului emis sâmbătă a menționat că sistemele de apărare aeriană au tras în apropierea aeroportului Groznîi, în timp ce avionul „a încercat de mai multe ori” să aterizeze acolo miercuri, dar nu a spus explicit dacă vreunul dintre aceste sisteme a doborât avionul.
Conform unui rezumat al convorbirii oferit de biroul de presă al lui Aliyev, liderul azer i-a spus lui Putin că avionul a fost supus „interferenței fizice și tehnice externe”, deși nici el nu a acuzat în mod explicit apărarea aeriană rusă. Aliyev a subliniat că avionul avea mai multe găuri în fuselaj și că pasagerii au suferit răni „din cauza particulelor străine care au pătruns în cabină în timpul zborului”
UPDATE ORA 18:00 – Forțele ucrainene se filmează în timp ce dau foc infrastructurii ruse
Un incendiu în regiunea Yaroslavl din Rusia a distrus trei dulapuri de releu feroviar esențiale pentru controlul traficului, iar echipamentele de comunicații mobile din regiunea Leningrad au fost, de asemenea, avariate, potrivit Ucrainei.
Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina a publicat un filmuleț pe Facebook în care soldații dau foc.
Aceștia au adăugat: „În teritoriul temporar ocupat al regiunii Donetsk, patru obiective cu echipamente de telecomunicații ale operatorului ilegal de comunicații ‘Phoenix’, folosit de Rusia, au fost distruse.
„Incendiul a avariat și echipamentele pentru contracomentarii din regiunea Leningrad a Rusiei și, mai mult, a distrus trei dulapuri de releu feroviar esențiale pentru controlul traficului feroviar în regiunea Yaroslavl a statului agresor
UPDATE ORA 17:00 – Piloții sunt lăudați pentru salvarea oamenilor din accidentul Azerbaidjan Airlines
Azerbaidjan a adus un omagiu piloților și pasagerilor avionului de pasageri al Azerbaidjan Airlines, care s-a prăbușit în Kazahstan, provocând moartea a 38 de persoane, după ce apărările aeriene rusești au fost folosite împotriva dronelor ucrainene.
Căpitanul Igor Kshnyakin și copilotul Alexander Kalyaninov, ambii etnici ruși cu cetățenie azeră, și însoțitoarea de zbor Hokuma Aliyeva au primit onoruri complete într-o ceremonie la Alleea Onoarei din centrul Baku, la care au participat președintele Ilham Aliyev și soția acestuia, Mehriban.
Piloții au fost lăudați în Azerbaidjan pentru modul în care au aterizat, ceea ce a permis salvarea a 29 de persoane, dar a dus la moartea lor.
„Doar datorită curajului și profesionalismului piloților aterizarea de urgență a fost realizată cu succes”, a spus biroul prezidențial azer.
Fiica căpitanului Kshnyakin, Anastasia, a spus: „Tatăl meu spunea mereu: când decolăm, nu sunt responsabil doar pentru viața mea, ci și pentru viețile tuturor pasagerilor și membrilor echipajului.”
„Prin ultima sa zbor, a demonstrat ce înseamnă să fii un adevărat erou.”
UPDATE ORA 16:00 – Președintele Azerbaidjanului spune că avionul prăbușit a fost atacat din greșeală de Rusia
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat duminică că avionul de pasageri care s-a prăbușit în Kazahstan, provocând moartea a 38 de persoane, a fost avariat de focuri de armă trase de la sol din Rusia, conform televiziunii de stat azerene.
Aliyev a exprimat regretul că „unele cercuri” din Rusia au încercat să ascundă adevărul despre prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines, răspândind narațiuni false despre cauzele incidentului.
Sâmbătă, președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a cerut scuze lui Aliyev pentru ceea ce Kremlinul a numit un „incident tragic” în spațiul aerian rusesc, în urma căruia avionul Azerbaijan Airlines s-a prăbușit după ce apărările aeriene rusești au fost folosite împotriva dronelor ucrainene.
UPDATE ORA 15:00 – Comandantul brigăzii ucrainene de geniu, acuzat de inacțiune în cazul abuzurilor asupra soldaților
Biroul de Stat pentru Investigații din Ucraina l-a reținut pe colonelul Oleh Poberezhniuk, comandantul Brigăzii 211 Poduri de Ponton, la 29 decembrie, acuzându-l că nu a soluționat acuzațiile de abuz și tortură în care erau implicați subordonații săi.
Acuzațiile provin dintr-o investigație media realizată de Ukrainska Pravda la 16 decembrie, care detalia abuzurile grave din cadrul brigăzii. Ofițerii ar fi bătut membrii serviciului, ar fi extorcat bani și ar fi legat un soldat de o cruce de lemn drept pedeapsă.
În urma dezvăluirilor, comandantul-șef Oleksandr Syrskyi a ordonat o inspecție și l-a suspendat pe Poberezhniuk, în timp ce ministrul apărării Rustem Umerov a lansat o anchetă privind acuzațiile de abuz.
Anchetatorii au constatat că, între februarie și iulie 2024, Poberezhniuk a avut cunoștință de torturi repetate și tratamente inumane aplicate de locotenentul major Vladislav Pastukh, finul său și fiul șefului de stat major al brigăzii.
Pastukh, care nu mai servește în unitate, a fost implicat anterior în cazurile de abuz.
UPDATE ORA 14:00 – Scuzele lui Putin pentru accidentul aviatic din Azerbaidjan reprezintă o recunoaștere „aparentă” a responsabilității, afirmă Biden
Președintele american Joe Biden a declarat la 28 decembrie că scuzele președintelui rus Vladimir Putin cu privire la accidentul mortal al companiei Azerbaidjan Airline par să recunoască responsabilitatea Moscovei pentru dezastru.
Într-o mișcare rară, Putin l-a chemat pe omologul său azer, Ilham Aliyev, pentru a-și cere scuze „pentru faptul că tragicul incident a avut loc în spațiul aerian rus”, fără a comenta dacă avionul a fost lovit de apărarea aeriană rusă.
Răspunzând la o întrebare dacă Putin ar trebui să recunoască responsabilitatea, Biden a răspuns: „Aparent, a făcut-o, dar nu am vorbit cu el sau cu echipa mea”.
UPDATE ORA 13:00 – Bombardament de artilerie rusesc în regiunea Donețk
O persoană a fost ucisă în urma unui bombardament de artilerie rusesc în regiunea Donețk.
UPDATE ORA 12:00 – Ucraina acordă prioritate garanțiilor de securitate față de aderarea imediată la NATO, afirmă un diplomat de rang înalt
Aderarea Ucrainei la NATO rămâne pe ordinea de zi, dar eforturile diplomatice se concentrează în prezent pe obținerea unor garanții de securitate solide, a declarat Andrii Melnyk, trimisul nou numit al Ucrainei la ONU, pentru Berliner Morgenpost la 27 decembrie.
Oficialii ucraineni au prezentat în mod constant aderarea la NATO ca fiind singura cale către o pace justă și durabilă în Ucraina, recunoscând totuși că intrarea în sine este puțin probabilă înainte de o încetare a focului.
Melnyk a subliniat că Ucraina se concentrează în prezent pe asigurarea unor garanții solide pentru apărarea sa, mai degrabă decât pe aderarea la NATO pe termen imediat.
UPDATE ORA 11:00 – Rusia ar putea provoca pierderi „substanțiale” prin atacuri neconvenționale împotriva NATO, afirmă un oficial aliat
Există o posibilitate reală ca Rusia să provoace victime „substanțiale” prin efectuarea unei operațiuni de incendiere sau sabotaj împotriva unei țări NATO, a declarat asistentul secretarului general adjunct al NATO, James Appathurai.
„Ceea ce mă îngrijorează cu adevărat este că unul dintre aceste atacuri, așa cum am spus, va străpunge într-un mod important”, a declarat Appathurai.
Avertismentele cu privire la atacurile hibride ale Rusiei împotriva țărilor aliate au crescut de când Moscova și-a lansat războiul la scară largă împotriva Ucrainei în 2022.
„Așadar, există o perspectivă reală ca unul dintre aceste atacuri să provoace un număr substanțial de victime sau pagube economice foarte importante”, a declarat pentru Sky News oficialul NATO care supraveghează o strategie aliată actualizată privind contracararea atacurilor hibride.
UPDATE ORA 10:00 – Rolul german de menținere a păcii în Ucraina depinde de acordul Rusiei, afirmă Merz
Germania ar putea lua în considerare participarea la o misiune de menținere a păcii în Ucraina numai cu acordul Rusiei, a declarat Friedrich Merz, candidatul la funcția de cancelar al alianței de opoziție CDU/CSU, pe 28 decembrie, potrivit Die Zeit.
Comentariile sale au urmat rapoartelor conform cărora Regatul Unit și Franța discută despre trimiterea de trupe pentru a monitoriza o încetare a focului în Ucraina, propuneri similare fiind presupuse a fi incluse în planul de pace al președintelui ales al SUA, Donald Trump.
Merz a menționat că participarea Germaniei la operațiunile de menținere a păcii necesită un mandat clar în temeiul dreptului internațional, subliniind că acordul Rusiei este esențial.
„Dacă se ajunge la un acord de pace și Ucraina are nevoie de garanții de securitate, putem discuta acest lucru numai dacă există un mandat clar în temeiul dreptului internațional. Eu nu îl văd în acest moment. Aș dori ca un astfel de mandat să fie acordat în consens cu Rusia, nu în conflict”, a spus Merz.
UPDATE ORA 9:00 – Statul Major General: Rusia a pierdut 785.930 de soldați în Ucraina de la 24 februarie 2022
Rusia a pierdut 785.930 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la 29 decembrie.
Acest număr include 1.730 de pierderi suferite de forțele ruse doar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 9.656 de tancuri, 19.981 de vehicule blindate de luptă, 32.410 vehicule și rezervoare de combustibil, 21.450 de sisteme de artilerie, 1.256 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1.032 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 21.038 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
UPDATE ORA 8:00 – Ministru german avertizează cu privire la „flota fantomă” rusă
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la așa-numita „flotă fantomă” a Rusiei, ca urmare a deteriorării recente a unor cabluri submarine din Europa.
„Aproape în fiecare lună, navele avariază în prezent cabluri submarine importante din Marea Baltică”, a declarat Baerbock pentru grupul media german Funke la 28 decembrie. Ea a descris activitățile suspecte ale echipajelor navelor, inclusiv aruncarea ancorelor și târârea lor de-a lungul fundului mării pe kilometri întregi, fără nicio explicație.
„Echipajele navelor aruncă ancorele în apă, le târăsc kilometri întregi pe fundul mării fără niciun motiv aparent și apoi le pierd când le ridică”, a spus ea.
Baerbock și-a exprimat îndoiala că seria de incidente din ultimele luni ar putea fi întâmplătoare. „Acesta este un apel urgent la trezire pentru noi toți. Într-o lume digitalizată, cablurile submarine sunt arterele de comunicare care țin lumea noastră unită”, a subliniat ea, solicitând sancțiuni mai puternice împotriva Rusiei și investiții sporite în securitatea națională.
UPDATE ORA 7:00 – Telegram blochează canalele media deținute de statul rus în mai multe țări din UE
Pe 28 decembrie, canalele Telegram ale mai multor instituții de presă rusești importante au fost blocate în mai multe țări din Uniunea Europeană. Utilizatorii care încearcă să acceseze aceste canale văd acum o notificare care spune că conținutul a fost restricționat și nu mai este disponibil.
Restricțiile se aplică mai multor canale media rusești de stat sau controlate, inclusiv RIA Novosti, Izvestia, Rossiya 1, Channel One, NTV și Rossiyskaya Gazeta.
Deși nu s-a confirmat încă dacă măsurile sunt aplicate în întreaga UE, canalele ar fi fost blocate în Polonia, Belgia, Franța, Țările de Jos, Grecia, Italia și Cehia.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Volodimir Zelenski a îndemnat China să facă presiuni asupra Coreei de Nord dacă aceasta „este sinceră în declarațiile sale că războiul nu trebuie să se extindă”. Într-un discurs, președintele ucrainean a declarat că trupele nord-coreene desfășurate în regiunea Kursk din Rusia „suferă multe pierderi”.
„Ei fac totul pentru a face imposibilă capturarea coreenilor – ei sunt uciși de propriul lor popor… Iar rușii îi trimit pe linia frontului pentru ca ei să aibă o apărare minimă”, a adăugat el.
De asemenea, oficialii americani spun că Statele Unite sunt așteptate să anunțe că vor trimite încă 1,25 miliarde de dolari în asistență militară Ucrainei.
Citește și
- The Guardian a publicat ghidul celor mai bune șampanii pentru Revelion. Ce băutură să alegi pentru această perioadă
- Inteligența Artificială devine tot mai sofisticată în 2025. Cum vor evolua modelele A.I. în următorul an
- „Silent travel” este noua tendință în materie de vacanțe. Ce destinații aleg turiștii pentru relaxare și liniște
Partenerii noștri