• 175 de proteine sunt asociate cu izolarea socială și 26 cu singurătatea.
  • Modificările cauzate de singurătate sunt asociate cu boli grave.
  • Singurătatea crește riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și AVC.
  • 1 din 4 adulți se confruntă cu probleme legate de singurătate, potrivit OMS.

Singurătatea e boală curată. Din ce în ce mai multe studii arată că singurătatea vine la pachet cu numeroase riscuri pentru sănătate, scrie The Guardian.

Persoanele singure sau izolate social au niveluri modificate ale unor proteine în sânge, iar aceste modificări sunt asociate cu boli grave și chiar cu riscul de deces prematur. Un studiu făcut de Universitatea Cambridge și Universitatea Fudan din China arată că există 175 de proteine asociate cu izolarea socială și 26 de proteine legate de singurătate.

Cele mai multe dintre aceste proteine sunt mai numeroase la cei singuri și influențează răspunsul organismului la inflamații și virusuri. Datele culese de participanții la studiu de-a lungul a 14 ani au demostrat că 90% dintre proteinele identificate sunt legate de riscul de deces, aproximativ 50% dintre proteine sunt asociate cu boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și accidente vasculare cerebrale. Sunt și alți factori care pot contribui la efectele negative ale singurătății asupra sănătății: consumul excesiv de alcool și lipsa activității fizice.

Recomandări

CE ȘTIU ELEVII?
UNDE TE CAZEZI ÎN 2025?
UNDE SCHIEZI AZI
CUM SE SCHIMBĂ ECONOMIA
CÂT DE OPTIMIST EȘTI?
NO MORE FACT-CHECKING

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat recent că omenirea se confruntă cu o pandemie de singurătate, în condițiile în care, în lume, 1 din 4 adulți se simte singur sau izolat social.

Citește și