• Refuzul autentic necesită antrenamet pentru a depăși reflexul automat de conformare.
  • Fenomenul „anxietății insinuării” explică de ce oamenii de conformează.
  • 85% dintre noi urmăm sfaturi evident greșite doar ca să nu contrazicem o autoritate.

Știai că tendința de a spune „da” la orice e de fapt programată în creierul tău încă din copilărie? De fiecare dată când ne conformăm, creierul ne „răsplătește” cu dopamină. În schimb, când refuzăm, nu primim aceeași „recompensă“ – așa că preferăm să evităm asta. Această programare e atât de puternică încât 85% dintre noi urmăm sfaturi evident greșite doar ca să nu contrazicem o autoritate. Se întâmplă peste tot – la școală, la muncă, în relații. Celebrul experiment Milgram a arătat cât de departe poate merge această obediență: oamenii au executat ordine care le încălcau principiile morale, doar pentru că „așa li s-a spus”.

De ce spunem da, mai ușor decât nu?

„Teama de a spune nu reprezintă, de fapt, o parte din ceea ce putem numi neputința de a stabili limite sănătoase. Actul de a spune da este adesea văzut ca fiind o calitate atribuită oamenilor buni. Este o haină frumoasă cu care ne mascăm frica de a spune nu. Ea vine din învățăturile de acasă unde părinții sau bunicii au crezut că acesta este modul corect de a fi validați, acceptați și iubiți. Este o teamă foarte întâlnită pe care o au mare parte din oameni”, a declarat Diana Miron, psiholog, pentru Aleph News.

Putem controla reflexul obedienței?

„Nu este un reflex, ci un lucru pe care l-am învățat. A ne opri din a spune da în loc de nu, oricând și oricum presupune multă muncă cu noi înșine. Ar fi bine ca oamenii să vorbească cu un psiholog care să îi învețe, în mod sănătos, cum să facă acest lucru”, a adăugat aceasta.

Recomandări

MERGE CA PE ROATE
IAR AU BOALĂ PE CHINEZI
ALCOOL YOU LATER!
AU SOSIT DE PRIN NĂMEȚI
LA DOLCE VITA
ÎN CINE AI ÎNCREDERE?

Citește și