• V. Bălăceanu: Punctul cel mai slab a fost subbugetarea cronică a Armatei după anii ’90.
  • Generalul (r) spune că RO nu va putea să realizeze comenzile care vor veni din UE.
  • Generalul (r) Bălăceanu spune că MApN ar trebui să ia legătura cu producători români.

„Industria de apărare din România trebuie revigorată”. Punctul slab? „Sub-bugetarea cronică”, spune Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei și fost adjunct al reprezentanței României la Bruxelles. În realitate, la ora actuală, România nu are o industrie de apărare și asta pe timp de pace.

Te simți apărat? Îți mai spun și că țara ta este vulnerabilă, iar dependența de importuri
subminează capacitatea armatei de a susține un efort defensiv pe termen lung.

Cât de mult trebuie resuscitată și care sunt punctele nevralgice ale armatei române?

Recomandări

VOTĂM DIN AN ÎN PAȘTI
UCRAINA VREA LOCUL UNGARIEI
CUM APĂRA MAPN ROMÂNIA?
ȘTII DE VREME?
CÂND ALEGI PREȘEDINTELE?
PRIMUL CAZ DE HMPV

Care sunt principalele lacune ale industriei de apărare din România?

Lacunele sunt și de natură istorică, având în vedere că, până la adoptarea Pactului pentru Apărare și alocarea a 2% din PIB pentru apărare, a existat o perioadă îndelungată de subfinanțare. Această subfinanțare a afectat starea de operativitate a tehnicii, gradul de instruire, încadrarea cu personal și alte aspecte esențiale, având consecințe negative inclusiv asupra industriei de apărare, din cauza unui management economic defectuos. Spre deosebire de România, Polonia a reușit să mențină capacitățile industriei de apărare după 1990 prin inițierea unor proiecte de modernizare a echipamentelor de tip sovietic aflate în dotarea Forțelor Armate Poloneze. Prin păstrarea capacităților industriale și a forței de muncă, Polonia a reușit să treacă treptat la o producție adaptată cerințelor high-tech. Deși importă multe echipamente, Polonia își pregătește industria de apărare pentru a putea produce intern echipamentele militare necesare. În România, însă, situația este diferită. Industria de apărare este, chiar și în prezent, aproape inexistentă„, a explicat generalul în Rezervă, Virgil Bălăceanu.

Industria de apărare din România există, dar este predominant concentrată pe componenta privată, unde există anumite realizări, deși insuficiente. În schimb, industria de stat se află într-o stare de supraviețuire. Acest cerc vicios nu a fost rezolvat nici după alocarea a 2% sau chiar 2,5% din PIB pentru apărare. Importurile de tehnică militară, deși performante, nu au contribuit semnificativ la revigorarea industriei de apărare, nici în sectorul privat, nici în cel de stat. Aceste achiziții, realizate la costuri foarte mari, nu au fost însoțite de măsuri pentru dezvoltarea capacităților interne de producție. Din acest motiv, situația continuă să fie problematică. Crizele recente au demonstrat că lanțurile de aprovizionare pentru echipamente militare, piese de schimb și muniție pot fi întrerupte sau nu pot răspunde cerințelor în timp util. În acest context, România nu se poate baza exclusiv pe importuri pentru apărare și pentru postura de descurajare în cadrul NATO. Este esențială dezvoltarea pieței interne, ceea ce presupune investiții și sprijin pentru industria națională de apărare. Dezvoltarea industriei de apărare ar aduce beneficii și economiei generale prin stimularea cercetării și a producției pe orizontală. Totuși, industria privată românească se confruntă cu probleme semnificative, în special din cauza lipsei de protecție față de concurența multinaționalelor, care dispun de resurse financiare și de cercetare mult mai mari. Pentru a depăși aceste obstacole, este crucială sprijinirea firmelor românești din domeniu. Doar astfel se poate reconstrui industria de apărare, care să răspundă nevoilor pe timp de pace, dar și să fie capabilă să se adapteze rapid pentru producție în situații de criză„, a adăugat Virgil Bălăceanu.

Citește și