• Studiu: oamenii din orașe aglomerate resimt mai mult singurătatea.
  • Teama de respingere împiedică socializarea în spații publice.
  • O. Remes: „Contactul cu natura scade șansele de izolare cu 28%”.
  • Voluntariatul crește conexiunile autentice între oameni.

Te simți singur, deși ești mereu înconjurat de familie, colegi sau prieteni? Nu ești singurul. Deși trăiești în era conectivității digitale, specialiștii îți atrag atenția asupra unui fenomen paradoxal: ai momente în care te simți mai izolat ca niciodată.

Problema nu stă în lipsa oamenilor din jur, ci în absența conexiunilor autentice, explică psihologul Sam Carr. În România, 16% declară că se simt singuri aproape tot timpul.

De ce nu suntem confortabili cu singurătatea?

Radu Leca, psiholog: „Lucrurile sunt simple fiindcă avem de a face cu un element care se numește acceptare de sine. O dată ce imaginea noastră are de suferit din prea multe alegeri, noi trebuie să înțelegem un lucru foarte simplu. Cu cât vom avea mai multe lucruri de ales, cu atât o să fim mai nemulțumiți de noi, iar singurătatea o să ne sperie. 

Recomandări

A ÎNVĂȚAT TOT
ÎN POIANA CU SCANDAL
CUM INFLUENȚEAZĂ MELONI POLITICA
FAC LEGEA ÎN FIECARE ZI
DONAȚII PENTRU TRUMP

Când îl auzeam, în urmă cu foarte mulți ani, pe tatăl meu, că a spus: Știi, Radule, păi și eu mă simt bine când mă plimb noaptea pe stradă, că nu-i nici tipenie de om. Zic: Și mă, tată, dar nu-ți e teamă? Nu te sperie? Nu te simți singur? Și tata a zis o vorbă mare, care sper să nu jignească: Numai prostul, mă, băiatule, se simte singur, că are capul gol. Și îi zic: Stai mă, tată, că nu-i așa, cu cât ești mai deștept, cu atât te simți mai singur. Nu, tătuțule, fii atent. Tu citești. Da. Citești mult. Da. Pe măsură ce citești, tu ai senzația că ai nevoie de și mai mult. Da. Dar în jurul tău, oameni nu sunt, decât cei care vor să profite de tine. Corect. Ce ești tu în momentul în care ieși cu oameni care vor să profite de tine, fiindcă ei știu slăbicunea ta că nu suporti să stai singur? Și zic: Un tantalău. Un tantalău, atevărat.

Și acum ne gândim la elementul informațional cu conținut psihologic. Sunt oameni în jurul tău care beneficiază de resursele tale, cognitive, emoționale, financiare, în contact cu alți oameni, alte tipuri de resurse care duc pe partea de structură socială, la o imagine îmbunătățită, dar cineva vine și face toate astea fără să te întrebe? Prietenul prefăcut. 

Și atunci eu vin și întreb în seara asta, la singurul post de televiziune care nu cenzurează invitații. De ce să accept un om care pe mine mă fură moral, emoțional, cognitiv și financiar, în loc să-mi fie bine cu mine singur? De ce? De prost”.

Mai sunt și alte astfel de activități de care noi avem nevoie. Ce beneficii au astfel de activități? 

Radu Leca, psiholog: „Noi suntem oameni fericiți pe pământul pe care ne naștem. Orice persoană care pleacă din casa sa unde s-a născut se simte amărât, nefericit. Ne mutăm din Brașov în București, tânjim după Brașov. Ne mutăm din Timișoara în București tânjim după Timișoara. De ce? Nu mai are pământul aceeași vibrație. 

Când îți schimbi locul, tu trebuie să fii 100% conștient de schimbarea care are loc în viața ta. Dacă o faci din obligație, tu trebuie să înțelegi că există o durere mai mare decât prima decizie, aceea că trebuie să. E ceva care te obligă.

Și atunci sunt câteva elemente pe care le poți face ca să nu te schimbi singur. Cel mai important joc, care se poate juca și online, Go, cumpărarea unei plăci de Șah cu A.I. e cel mai minunat cadou pe care îl poți face unui om. Chiar el singur și-l poate cumpăra. E o placă de Șah care are A.I. inserat. Și poți juca la infinit Șah până devii extraordinar. Sportul e obligatoriu”.

Citește și