- Anul 2024 a fost cel mai fierbinte an din istorie, cu temperaturi globale depășind 1,5°C față de perioada pre-industrială.
- Emisiile de gaze cu efect de seră rămân principala cauză a încălzirii globale, chiar și cu influența El Niño.
- Depășirea pragului de 1,5°C ar duce la intensificarea fenomenelor extreme, cum ar fi valurile de căldură și creșterea nivelului mării.
2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu temperaturi globale depășind cu 1,6°C media perioadei pre-industriale. Deși acest prag de încălzire nu înseamnă că obiectivul global de a limita încălzirea la 1,5°C a fost deja depășit, ne aproiem rapid de acest moment din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, scrie BBC.
Advertisment
Fenomenul El Niño a contribuit, dar principalul factor care influențează schimbările climatice rămâne concentrarea ridicată de gaze dăunătoare în atmosferă. În plus, cercetătorii atrag atenția că fiecare fracțiune de grad în plus va avea consecințe tot mai severe, amplificând evenimentele extreme precum valurile de căldură și inundațiile.
Deși există încă incertitudini privind viitorul încălzirii globale, reducerea emisiilor ar putea limita impactul acestora, evitând un scenariu de încălzire globală de 3-4°C.
Recomandări
Partenerii noștri