- Data limită pentru depunerea candidaturilor la Prezidențiale este 15 martie.
- BEC validează sau invalidează candidaturile în max. 48h de la depunerea dosarelor.
- Contestațiile la candidaturi se fac direct la CCR, după ce BEC decide dacă sunt valide.
- Ilie Bolojan nu convoacă CSAT pentru alegerile din 2024, nu are informații noi.
- România nu trimite trupe în Ucraina, dar crește cheltuielile pentru apărare.
- PNL a depus un proiect de lege pentru a crește penalizarea parlamentarilor pentru absențe nemotivate.
- Marcel Ciolacu anunță că angajații întreprinderilor publice vor fi plătiți pe criterii de competență.
Nicușor Dan și Călin Georgescu sunt primii candidați care intră oficial în cursa pentru prezidențialele din mai. Primarul capitalei candidează independent, susținut de Forța Dreptei, PMP, Partidul Drept, Reper și PNȚ Maniu-Mihalache.
Advertisment
Călin Georgescu candidează tot independent, dar l-au așteptat la BEC George Simion și Anamaria Gavrilă. AUR și Partidul Oamenilor Tineri îl susțin în cursa pentru Cotroceni. A început numărătoarea inversă pentru depunerea candidaturilor, iar vineri, 15 martie, este termenul limită.
Ce urmează după depunerea dosarelor?
Biroul Electoral Central are la dispoziție 48 de ore pentru a analiza dosarele, ca formă și fond, pentru fiecare candidat. După ce validează sau invalidează candidaturile, pot fi depuse contestații la Curtea Constituțională, care ia decizia finală.
Recomandări
Îl așteptăm și pe candidatul Coaliției PSD/PNL, duminică să își depună dosarul. Și Victor Ponta și-a lansat oficial candidatura, ca independent suspendat din PSD, dar nu a anunțat o dată a depunerii dosarului. Elena Lasconi face campanie pentru Ilie Bolojan, spune chiar că îl spamează să candideze, președintele interimar îi răspunde că nu se va întâmpla asta. Și George Becali a anunțat că va candida, tot ca independent, chiar dacă este deputat AUR. Ana Birchall și Silviu Predoiu, care au candidat și anul trecut și-ar mai încerca o data norocul, Lavinia Șandru este candidata Partidului Umanist Social Liberal, plus noi independenți, Daniel Funeriu, Gabriel Păun, Cristian Sima.
Până la alegerile de anul acesta, nu o să știm exact de ce s-au anulat alegerile de anul trecut. De la Bruxelles, Ilie Bolojan ți-a transmis că nu o să convoace CSAT pentru alegeri, nu a primit informații noi. O să facă un CSAT pe Apărare, mai ales că întreaga arhitectură de Securitate se schimbă.
Care este poziția României? Rămânem hub de Securitate la Marea Neagră, creștem cheltuielile pentru industria de Apărare, dar nu trimitem trupe la sol în Ucraina.
Umbra lui Bolojan depășește Palatul Cotroceni. La ideaa lui, PNL a făcut un proiect de lege prin care parlamentarii chiulangii să fie penalizați pentru fiecare absență nemotivată cu 5% din indemnizația brută, față de 1% în prezent.
Vorbind despre veniturile la stat, Marcel Ciolacu anunță că toți angajații întreprinderilor publice vor fi plătiți în funcție de performanță, pe criterii clare. Iar marea reformă a administrației merge greu, premierul a respins planul de restructurare pentru șapte ministere, a cerut să fie eliminate toate posturile vacante.
Citește și
- Germania cere ca toate părțile implicate în conflictul din Siria să evite o „spirală a violenței”. 200 de persoane au fost ucise în doar două zile
- Zelenski afirmă că activitatea cu administrația Trump este la „cel mai intens punct de până acum”
- Britney Spears a mărturisit că s-a refugiat în alcool: „O fac pentru că inima mea a trecut prin prea multe”