• Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să lucreze pentru a pune capăt războiului, dar se teme de manipularea acordurilor de către Rusia.
  • SUA au mediat un acord pentru încetarea focului în Marea Neagră, dar Rusia a adăugat condiții suplimentare, inclusiv ridicarea sancțiunilor.
  • Zelenski a primit sprijin din partea SUA și UE, dar a subliniat că este important ca SUA să nu slăbească presiunea asupra Rusiei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că speră ca SUA să „fie puternice” în fața cerințelor Rusiei de ridicare a sancțiunilor ca o condiție pentru încetarea focului în Marea Neagră, scrie BBC.

Moscova a declarat că armistițiul maritim anunțat marți pentru a permite trecerea în siguranță a navelor comerciale va începe numai după ridicarea restricțiilor occidentale asupra comerțului cu alimente și îngrășăminte al Rusiei. Zelenski a vorbit în timpul unui interviu la Paris cu jurnaliști din întreaga Europă. Întrebat de BBC dacă SUA va rezista presiunilor Rusiei, el a spus: „Sper că da. Doamne ajută, vor rezista. Dar vom vedea”.

Casa Albă a declarat marți că delegațiile rusă și ucraineană au convenit asupra unei încetări a focului în Marea Neagră după trei zile de discuții separate cu oficiali americani în Arabia Saudită. Dar câteva ore mai târziu, Kremlinul a publicat propria sa declarație, inclusiv o listă de condiții. Cererile sale includ revocarea sancțiunilor occidentale asupra instituțiilor financiare implicate în comerțul cu produse agricole și restabilirea accesului acestora la sistemul internațional de plăți Swift – o rețea care facilitează mesageria financiară securizată. Trump a declarat că guvernul american „analizează” cererea Moscovei de ridicare a restricțiilor, dar UE a declarat miercuri că nu va lua în considerare eliminarea sancțiunilor înainte de retragerea „necondiționată” a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei recunoscut internațional.

Recomandări

RUSIA ÎNCALCĂ ARMISTIȚIUL
SUA ȘI-A PIERDUT ALIATUL
VREA RUSIA PACE?
CHAT WITH „BIBLE CHAT”
LUPTA PENTRU IRAN
TRUMP FACE LEGEA

Vorbind în fața panelului de la Paris, Zelenski a spus că este „foarte recunoscător” pentru sprijinul bipartizan din partea SUA, dar a spus că se teme că unii sunt „sub influența relatărilor rusești”. „Nu putem fi de acord cu aceste relatări”, a spus el. Când a fost întrebat dacă președintele american Donald Trump are o relație mai apropiată cu el sau cu președintele rus Vladimir Putin, Zelenski a spus că nu știe. „Nu știu – este dificil pentru mine să spun”, a spus el. „Nu știu ce relații are, nu știu câte conversații a avut”.

Liderul ucrainean a fost întrebat, de asemenea, despre comentariile emisarului Trump, Steve Witkoff, care a respins eforturile Europei de a crea o „coaliție a celor dispuși” pentru a sprijini Ucraina într-un interviu acordat săptămâna trecută. În replică, Zelenski a spus că nu va „trage concluzii pripite”. El a spus că Witkoff, care are o experiență în dezvoltarea imobiliară, nu „are această experiență”. „Din câte știu, el știe foarte bine cum să cumpere și să vândă proprietăți imobiliare, dar asta este oarecum diferit”, a spus el. El a mai spus că Europa „s-a consolidat semnificativ” în timpul războiului.

În ceea ce privește posibilitatea ca Ucrainei să i se permită să adere la NATO, Zelenski a declarat că națiunea sa ar face alianța mai puternică, deși a remarcat că administrația Trump a exclus aderarea Kievului. Interviul a avut loc la scurt timp după ce Zelenski s-a întâlnit cu președintele francez Emmaunuel Macron la Paris, unde Turnul Eiffel a fost iluminat în culorile drapelului ucrainean în onoarea sa. Președintele Ucrainei s-a întors în Europa pentru a-și mobiliza aliații și a-i convinge să ia în serios amenințarea lui Putin.

Întâlnirea sa cu Macron s-a dovedit deja fructuoasă, Președintele francez anunțând un nou pachet de ajutor militar în valoare de 2 miliarde de euro pentru țara sfâșiată de război. Referindu-se la cererea Kremlinului de a ridica sancțiunile, Macron a declarat că Moscova nu poate dicta condițiile pentru pace, adăugând că este prea devreme să ia în considerare ridicarea sancțiunilor europene asupra Rusiei.

Citește și