• Acțiunile Apple au scăzut cu 9%, marcând cea mai mare pierdere de valoare într-o singură zi din istoria companiei.
  • China, unde se produce 85% din iPhone-uri, se confruntă cu tarife de 54%, iar Vietnamul și India au tarife de 46% și 26%.
  • Analiștii estimează că tarifele ar putea reduce profitul net al Apple cu până la 14%, dacă compania nu majorează prețurile pentru a compensa taxele.
  • Tarifele au declanșat cea mai mare scădere a pieței bursiere de pe Wall Street de la criza COVID-19 din 2020, cu S&P 500 scăzând cu 4,8%.

Apple a pierdut joi o valoare de piață de peste 300 de miliarde de dolari, devenind una dintre cele mai mari victime de pe Wall Street ale războiului tarifar al lui Donald Trump, în ciuda eforturilor directorului general Tim Cook de a face curte administrației, scrie Financial Times.

Apple și giganții tech suferă pierderi masive

Acțiunile Apple au scăzut joi cu peste 9% la închiderea tranzacțiilor din New York. Aceasta a redus capitalizarea sa de piață la 3,05 miliarde de dolari, de la 3,36 miliarde de dolari, în cea mai mare pierdere de valoare înregistrată într-o singură zi.

Trump a impus noi tarife uriașe pentru mărfurile importate în SUA tuturor celor mai mari furnizori și centre de producție Apple din Asia, inclusiv China, Taiwan, India și Vietnam.

Recomandări

PAPA A MURIT
PAPA A MURIT. ACUM CE?
CUI MAI DĂ SECRETE DE STAT?
PENTAGONUL E ÎN CRIZĂ
AVERTISMENTUL URSULEI
CHINA „NU VA ACCEPTA”

Măsura agresivă va afecta aproape fiecare model de iPhone, iPad, Mac și accesoriu vândut de gigantul tehnologic.

Promisiunea președintelui american de a „elibera” economia îl pune pe Cook în fața unei alegeri deloc de invidiat: să crească prețurile pentru produsele sale electronice de vârf sau să înghită costurile suplimentare, care ar putea șterge zeci de miliarde de dolari din profiturile pe care investitorii Apple le apreciază de mult timp.

Vietnamul și India, care produc un număr tot mai mare de produse Apple, inclusiv iPhone-uri, AirPods și ceasuri, se confruntă cu tarife „reciproce” de 46% și, respectiv, 26%.

Citește și