• Aproape 10% dintre biletele de tri­mitere eliberate de medicii de fa­mi­lie în 2024 au vizat consultul la oftalmolog.
  • Imediat după problemele de vedere, pacienţii au fost trimişi la neurologie pentru un control amănunţit.
  • Sunt localităţi în România în care inclusiv medicul de familie lipseşte sau spitale în care secţii întregi stau goale, din lipsă de medici.

Medicii de familie au trimis pacien­ţii cel mai des spre cardiologi şi oftal­mologi în 2024, aceste două afecţiuni fiind în topul clasamentului după numărul de bilete de trimitere emise, potrivit datelor Cegedim, prezentate de Ziarul Financiar.

Pe podium mai este şi neurologia, iar în total, cele trei specializări aco­peră o treime din biletele de trimitere date de medici pentru investigaţii decontate.

Aproape 10% dintre biletele de tri­mitere eliberate de medicii de fa­mi­lie în 2024 au vizat consultul la oftalmolog. În România, unu din cinci oa­meni are o problemă de vedere, po­trivit unui studiu realizat de Agenţia Internaţională pentru Prevenţia Orbirii (The International Agency for the Prevention of Blindness). Iar imediat după problemele de vedere, pacienţii au fost trimişi la neurologie pentru un control amănunţit.

Recomandări

CUM E „PACEA” LUI PUTIN
SUA ȘI-A PIERDUT ALIATUL
VREA RUSIA PACE?
CHAT WITH „BIBLE CHAT”
LUPTA PENTRU IRAN
TRUMP FACE LEGEA

Specialiştii din sănătate afirmă că pacienţii sunt tot mai informaţi, iar dezvoltarea din domeniul echipamentelor medicale le permite medicilor să pună mai rapid un diagnostic atunci când pacientul se prezintă la medic.

Totuşi, accesul la prevenţie este unul slab, mulţi dintre pacienţi fiind nevoiţi să aştepte pentru analize de bază. În plus, o altă problemă majoră din sistem este lipsa infrastructurii medicale din zona rurală sau chiar din oraşele mai mici.

Sunt localităţi în care inclusiv medicul de familie lipseşte sau spitale în care secţii întregi stau goale, din lipsă de medici.

Citește și