• Imunitatea celulară asigurată de celulele T împotriva virusului SARS-CoV-2 poate fi prezentă la majoritatea adulților chiar și șase luni de la prima infecție.
  • S-a constatat că răspunsul celulelor T a fost mai puternic la persoanele care au prezentat simptome decât la cele asimptomatice.
  • Aceste date pot fi cheia înțelegerii modului în care infecțiile anterioare cu SARS-CoV-2 pot preveni reinfectarea și pentru cât timp.

Ultimele cercetări arată că imunitatea dobândită, care ne protejează față de agenții infecțioși prin intermediul limfocitelor T, este prezentă la majoritatea adulților care au avut COVID, la șase luni de la infectarea inițială, relatează The Economist.

În ultimul an, multe studii au arătat că nivelurile de anticorpi pot scădea în primele câteva luni de după infectare. Anticorpii sunt părți ale sistemului imunitar care atacă virusul direct. Ei au un rol hotărâtor în orice protecție pe termen lung împotriva reinfectării.

Cum funcționează celulele T în cazul unei infecții cu coronavirus

Cu toate acestea, anticorpii, care formează sistemul imunitar înnăscut, nu sunt singurii care contribuie la refacerea stării de sănătate.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Un alt factor important este reprezentat de celulele T, care formează sistemul imunitar dobândit. În loc să atace direct virușii, celulele T atacă celulele infectate, pentru a opri reproducerea virusului. Până de curând însă, deși se bănuia că la aproape toți pacienții care au avut sars-cov-2 organismul a creat celule T ca răspuns, înțelegerea semnificației acestora a fost destul de vagă.

Acest lucru se datorează în mare parte faptului că celulele T sunt mai greu de măsurat decât anticorpii.

Shamez Ladhani, un consultant epidemiolog la Public Health England, o agenție guvernamentală de protecție a sănătății, care a lucrat la o nouă cercetare pe termen lung a acestor celule, spune că a fost nevoie de aproape trei săptămâni pentru a număra celulele T la cei 100 de pacienți analizați în cadrul studiului său. Efortul a meritat însă, pentru că a aruncat o nouă lumină asupra duratei acestei forme de imunitate la Sars-Cov-2.

Peste 2.000 de oameni au donat sânge în fiecare lună, în cadrul acestui studiu

Proiectul dr. Ladhani face parte dintr-un proiect mai amplu, axat asupra personalului medical și inițiat de Public Health England în luna martie.

În cadrul acestui studiu, peste 2.000 de oameni au donat probe de sânge în fiecare lună. Într-o lucrare publicată recent, care încă nu a fost revizuită de către comunitatea științifică, se afirmă că la șase luni după infecție toți acești pacienți, chiar și cei care au avut doar simptome ușoare, sau chiar nici un simptom, au avut încă niveluri detectabile de celule T. Chiar dacă nivelul anticorpilor pacienților a scăzut drastic, celulele T au rămas active.

Aceste descoperiri sunt de bun augur pentru că demonstrează că celulele T oferă protecție pe termen lung împotriva reinfectării, spune Eleanor Riley, profesor de imunologie la Universitatea din Edinburgh. Iar Paul Moss, hematolog de la Universitatea din Birmingham, spune că experiența sa cu alte virusuri îl face să creadă că răspunsul celulelor T va dura mult mai mult de șase luni, cum s-a observat până acum.

În cazul virusului sars-cov-1, care a cauzat focarul originar de sars, în 2002-2003, s-a văzut că această formă de imunitate celulară a durat la unele persoane mai mult de zece ani.

Dr. Moss spune că noul studiu are implicații majore asupra vaccinării, companiile farmaceutice trebuind să acorde prioritate producției de celule T. Vestea bună este că doi dintre principalii producători – Pfizer și BioNTech, pe de o parte, și AstraZeneca și Jenner Institute de la Universitatea Oxford, pe de altă parte – fac exact acest lucru, stimulând totodată și producția de anticorpi.

În iulie, când au fost publicate primele rezultate ale vaccinului AstraZeneca-Oxford, Adrian Hill, șeful Institutului Jenner, a evidențiat răspunsul „excelent” al celulelor T, pe care l-a creat vaccinul lor. „Aceasta este ceea ce face acest tip de vaccin”, a explicat el. „Pentru asta este proiectat”.

Începând din luna iulie, și Pfizer și BioNTech și-au concentrat atenția asupra obținerii unui răspuns puternic din partea celulelor T, urmând să își prezinte rezultatele săptămânile următoare.