• Eli Lilly a primit autorizaţie de la FDA pentru primul tratament cu anticorpi 
  • Tratamentul are la bază proteine create în laborator
  • Acestea îţi forţează corpul să faci anticorpii pe care normal i-ai face după ce ai trecut prin boală
  • Ai mai auzit de acest fel de terapie când Trump a primit tratament cu Regeneron 
  • Sunt şi alte companii care lucrează la terapii similiare 

Numai veşti bune de pe frontul luptei cu coronavirusul. Avem şi vaccin şi un tratament cu anticorpi aprobat de Statele Unite. Acest tip de tratament, pe care l-a făcut inclusiv Donald Trump, îţi forţează corpul să producă anticorpi ca să poţi lupta cu virusul.

„Anticorpii monoclonali sunt proteine create în laborator care imită abilitatea sistemului imunitar de a lupta cu antigeni dăunători precum viruşii“, potrivit fda.gov. 

Marilynn Marchione, senior editor Sănătate: „Atunci când faci un vaccin ideea e să îţi faci corpul să producă aceşti anticorpi, ca să poţi să lupţi cu virusul. Scopul acestui medicament este să îţi dea aceşti anticorpi imediat, ca să nu aştepţi săptămâni întregi ca să ţi-i creezi singur. Adică să creeze anticorpii sau aceste proteine care se leagă de virus şi care te ajută să îl elimini.“ 

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Tratamentul companiei Eli Lilly se administrează prin perfuzii. El nu este autorizat pentru cei care deja sunt spitalizaţi sau care primesc sau necesită oxigenoterapie şi nu este destinat copiilor mai mici de 12 ani. Sunt mai multe companii care, pe lângă vaccin, lucrează şi la formule pe bază de anticorpi monoclonali.

AstraZeneca are în teste 16 produse care acţionează pe baza acestui principiu şi vrea să producă 100.000 de doze înainte de sfârşitul anului.

Regeneron, firma al cărei tratament i-a fost administrat lui Trump, lucrează la un tratament pe bază de doi anticorpi monoclonali. Te întrebi dacă acest tip de terapie va ajunge şi la noi, nu? Întrebat dacă se va produce şi la Antibiotice Iaşi, Nelu Tătaru îţi spune că la noi încă se fac studii şi că  Renegeronul nu este în protocol.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: „Nu avem în acest moment. La Antibiotice la Iaşi, după cum ştiţi, noi am produs Hidroxiclorochina, Plaquenilul ca şi medicament pentru bolile autoimune care este folosit ca şi imunomodulator în acest moment în infecţia SARS-COV-2. Ce folosim se găsesc în protocoale, deocamdată Regeneronul nu îl avem, sunt studii clinice care se fac în acest moment şi la Matei Balş este un studiu clinic în acest sens, urmând ca rezultatele acestui studiu să ne dea şi măsura folosirii pe  viitor.“    

Bamlanivimab este autorizat pentru pacienţi pozitivi la infecţia cu SARS-COV-2 mai mari de 12 ani şi care au cel puţin 40 de kg şi care riscă să dezvolte o formă severă a bolii sau/şi care necesită spitalizare. Asta îi include şi pe cei peste 65 de ani sau pe bolnavii cronici sau cei cu comorbidităţi.