• Klaus Iohannis a făcut declarații la Palatul Cotroceni cu privire la gestionarea pandemiei de COVID-19
  • Klaus Iohannis: România va depăși această criză sanitară
  • Klaus Iohannis: Vaccinarea va începe cu anumite grupe de populație: personalul medical în primă fază

Strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus va fi făcută publică săptămâna viitoare, spune președintele Klaus Iohannis. Coordonatorul campaniei va fi Valeriu Gheorghiță, medic primar la Spitalul Militar Central.

Iohannis a spus, marți seară, că la nivel european există motive de optimism, iar România trebuie să fie pregătită pentru a gestiona campania de vaccinare.

„După elaboarea strategiei de vaccinare, care va fi făcută publică săptămâna viitoria, autoritățile au început organizarea propriu-zisă pentru implementarea campaniei. A fost desemnat coordonator al campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță, medic primar la Spitalul Militar Central”, a spus Iohannis.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Declarațiile președintelui:

Am avut a treia ședință pentru pregătirea campaniei de vaccinare, în condițiile în care la nivel european avem motive de optimism. După elaborarea strategiei de vaccinare, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autoritățile au început organizarea propriu-zisă A fost desemnat un coordonator al campaniei, dl Valeriu Gheorghiță, medic la spitalul militar central

Vaccinarea va începe cu anumite grupe de populație: personalul medical în primă fază, grupele de risc, sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie etcAm solicitat experților să comunice clar și transparent aceste măsuri personalului medical și populației

E deosebit de important să combatem dezinformarea și fake news-urile care au un efect manipulatoriu profund nociv.

Atât timp cât dovezile științifice susțin eficiența și siguranța vaccinurilor, trebuie să ne unim eforturile pentru a implementa o campanie de vaccinare eficientă. România va depăși această criză sanitară și sunt optimist pentru că deja începem să vedem efectele măsurilor luate.

Iohannis, despre tragedia de la Piatra Neamț

Sunt alături de familiile îndoliate și le urez multă sănătate celor care au suferit în acest incendiu. Transmit respectul meu și aprecierea pentru tânărul medic care și-a pus în pericol propria viață pentru a salva alte vieți

Sistemul sanitar trebuie regândit din temelii. Din martie, acest sistem și așa împovărat a avut de dus și bătălia cu coronavirusul. Este meritul medicilor că salvează vieți în ciuda tuturor dificultăților pe care le întâmpină. Doar reforme autentice, cu o majoritate care lucrează într-adevăr pentru români, pot rezolva aceste lucruri. Să nu ne limităm la a identificare doar pe cei care au greșit tehnic, problema este mai gravă. Există și un vinovat moral, cel care a blocat guvernul lună de lună în Parlament.

În același spirit de blocare a eforturilor de luptă împotriva pandemiei, autoritățile locale PSD-iste au aplicat după ureche măsurile de la centru. La Piatra Neamț, baronii roșii au schimbat directorii de spitale după capul lor.

Autoritățile locale PSD-iste pun permanent piedici deciziilor centrale. Această situație nu poate continua așa.

România are nevoie de reforme profunde, spune Iohannis

România are nevoie de reforme profunde, care sunt posibile doar cu sprijinul unei largi majorități parlamentare. De aceea votul din 6 decembrie e mai important ca oricând.

Mâine voi organiza o întâlnire cu experții pe tema echipamentelor din spitale, mai specific cele din secțiile ATI. Știm că există numeroase probleme care impun rezolvarea cu prioritate, în condițiile suprasolicitării din secțiile ATI.

Rețelele de suport pot fi depășite, ceea ce creează riscul major al unei tragedii de genul celei de la Piatra Neamț. Am cerut o analiză a contractelor de service pentru aparatura din spitalele publice.

O altă soluție pe termen lung este preluarea coordonării actului medical înapoi la ministerul Sănătății. Vom putea face asta printr-un pachet de reformă a legilor sănătății la care lucrează specialiștii din minister.

Ponta și-a dat demisia după Colectiv. Guvernul Orban ar trebui să plece acasă? Cum răspunde Iohannis

Nu, nu trebuie. E un guvern în funcție de nici un an de zile și a gestionat această criză imensă. Sistemul de sănătate a fost adus în această stare de guvernele PSD-iste. Dimpotrivă, guvernul Orban și-a asumat guvernarea într-o perioadă în care toți ceilalți au preferat să stea și să comenteze. După alegeri trebuie întregul sistem reformat, trebuie dusă coordonarea actului medical la ministerul Sănătății și lucrurile trebuie modernizate, simplificate, investiții în spitale noi sunt necesare, în aparatură. Nu vi se pare că e păcat ca din medicii tineri care termină facultatea o bună parte să plece în străinătate în loc să rămână acasă?