• Până acum, Cîțu anunța pe Facebook că economia merge strună.
  • Brusc, a adăugat 24 miliarde de lei la deficitul de anul acesta.
  • Adrian Codârlașu, care are peste 20 de ani experiență în piețe bancare și financiare, spune ce poate să facă acum Cîțu pentru a reduce deficitul.

România este într-o prăpastie financiară. Ministrul Cîțu, care ține în mână banii țării, sau mai degrabă îi scapă printre degete, a recunoscut. Până acum, anunța pe Facebook că economia merge strună. Brusc, a adăugat 24 miliarde de lei la deficitul de anul acesta.

În aprilie, spunea că deficitul este 72,5 miliarde de lei, adică 6,7% din PIB. Și calcula că produsul intern brut va scădea cu 1,9%. Tot atunci, FMI anunța o scădere a economiei mult mai mare, de 5%.

Cu o lună înainte de finalul anului și la șapte luni de când finanțiști care se pricep i-au spus, începe și Cîțu să înteleagă cifrele dezastrului. Deficitul ajunge la 96 de miliarde, iar scăderea economică admisă de el este de 4,2%.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Adică în 7 luni, a mărit deficitul recunoscut cu 26 de miliarde de lei. Asta înseamnă datorii, pe care o să le plătești și tu.

Adrian Codârlașu, care are peste 20 de ani experiență în piețe bancare și financiare, spune ce poate să facă acum Cîțu pentru a reduce deficitul.

Adrian Codârlașu: „Rezultă pentru acest an un deficit de 9% din PIB. Era cumva de așteptat acest deficit din cauza acestei situații de pandemie, care ne-a dat o criză economică. De unde a venit acest deficit? În special, din această rectificare, din reducerea veniturilor. Este normal având în vedere criza economică și faptul că companiile vor realiza mai puțin profit din cauza acestei situații“.

Cum o să ne afecteze această poveste? „Acest deficit bugetar nu este ceva exceptional în Uniunea Europeană. Majoritatea țărilor, pentru că trebuie să lupte cu această pandemie, vor arăta asemenea deficite în acest an. Însă, de anul viitor vor trebui luate măsuri pentru a începe un proces de reducere a deficitului bugetar. Măsurile pot fi, în special, pe partea de colectare, și pe partea de atenție pe cheltuielile publice. Nu mă aștept să se introduce taxe mai mari având în vedere că este o situație de recesiune“, spune Adrian Codârlașu.

Adrian Mitroi: Situaţia economică este foarte serioasă şi trebuie să oprim îndatorarea publică

Comisia Europeană a pus România pe lista țărilor pe care le va monitoriza, fiindcă a observat la ele dezechilibre economice

Adrian Mitroi, analist economic: „Ecuaţia aceasta nu are o rezolvare rezonabilă decât cu nişte măsuri foarte dure care trebuiesc luate de acum şi cred că s-a terminat cu vorbele frumoase şi cu scăderea economică care poate fi uşor aplatizată în viitor. Nu. Situaţia economică este foarte serioasă şi trebuie să oprim îndatorarea publică, trebuie să găsim alte soluţii decât cele de până acum.”

„Mai sunt şi alţii îm postura noastră însă ei se pot trage din această situaţie cu o nouă îndatorare, ceea ce noi nu vom putea face şi aceasta este de fapt marea slăbiciune a noastră. Când va trebui să creştem economic nu vom putea să mai creştem pentru că avem datorie deja foarte mare.”