Uniunea Europeană şi Marea Britanie au înregistrat progrese importante în ultimele zile în negocierile privind relaţiile post-Brexit, anunţă preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

După săptămâni dificile, cu progrese foarte, foarte slabe, în ultimele zile am observat progrese mai bune, mişcări asupra dosarelor importante. Este bine”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit agenţiei Reuters.

În privinţa standardelor egale, sunt progrese, spre exemplu, în privinţa subvenţiilor, mai sunt câţiva metri până la linia finală, deci mai avem multă treabă”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Potrivit unor diplomaţi europeni, încă sunt disensiuni, dar atmosfera este optimistă.

Negocierile directe la nivel înalt între Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit au fost suspendate, joi, după depistarea unui caz de coronavirus în echipa europeană, dar continuă prin videoconferinţă.

Ne aflăm într-o etapă crucială a negocierilor. Presiunea timpului este enormă şi ne dăm cu toţii seama că timpul se scurge. Eu nu mi-am pierdut încrederea”, a afirmat ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Tytti Tuppurainen. „Trebuie să facem tot posibilul pentru a ajunge la un acord. Acesta este scopul UE, vrem să avem un acord complet şi echilibrat cu Marea Britanie”, a precizat Tytti Tuppurainen.

Însă reprezentantul Franţei în Comisia Europeană, Thierry Breton, comisar pentru Piaţa Internă, a avertizat că nu va exista niciun acord post-Brexit dacă Marea Britanie nu acceptă standardele UE. „Eu înţeleg foarte bine că prietenii noştri britanici vor să beneficieze de pe urma pieţei comunitare. Dacă britanicii acceptă aceste reguli, vor fi bineveniţi. Dacă nu le acceptă, nu va fi niciun acord”, a atras atenţia Thierry Breton.

Premierul britanic, Boris Johnson, a admis, marţi, că este incertă eventualitatea unui acord cu Uniunea Europeană privind relaţiile post-Brexit, însă a susţinut că Marea Britanie oricum va prospera. „Depunem eforturi imense pentru a găsi soluţii care să respecte în totalitate suveranitatea Marii Britanii, dar suntem departe de certitudinea posibilităţii unui acord şi timpul este foarte scurt”, a declarat Boris Johnson, într-o şedinţă de guvern. Premierul Marii Britanii a afirmat că el vrea un acord cu UE, „dar nu cu preţul principiilor centrale asociate suveranităţii şi controlului asupra legilor, frontierelor, fondurilor şi pescuitului”.

Însă Boris Johnson susţine, potrivit agenţiei Reuters, că Marea Britanie va prospera oricum, chiar şi fără un acord cu Uniunea Europeană privind viitoarele relaţii bilaterale. Mediile de afaceri sunt preocupate de efectele eventualei încheieri a tranziţiei post-Brexit fără niciun acord.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.