• În judeţul Olt au fost cei mai mulţi beneficiari ai Programului „TOMATA”
  • Subvenţia pentru „TOMATA” a fost redusă de la 3000 euro la 2250 euro
  • Stimulentul pentru cultivatorii de roşii nu a mai fost acordat şi în toamnă

Puțin probabil să avem pe masa de sărbători roşii româneşti. Sunt slabe şanse să le găsim pe piață.

Anul acesta, fermierii nu au mai primit subvenţii pentru producția de toamnă. Iar cei care au mai avut legume în solarii, nu au mai continuat investiţiile când pieţele au fost închise.

Mihai Costea este unul dintre cei aproape şase mii de fermieri din Olt
care anul acesta au cultivat roșii. Prima recoltă a scos-o în primăvară. El aştepta să primească 3.000 de euro, ajutor de la stat, însă a luat doar 2.250 euro.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
Foto: Aleph News

Mihai Costea spune că banii primiţi de la stat i-a investit deja în altă cultură. Mai are cam o tonă de roşii în solar. După ce pieţele au fost închise, Mihai se plânge că nu mai are unde să-şi vândă legumele, pentru care a cheltuit deja aproximativ 60 de mii de lei.

Mihai Costea, fermier: „Am luat deja de 50 milioane lemne. Acum, aştept să-mi vină cărbunele de 75 milioane. La ora actuală nu ştiu ce să fac. L-aş mai lua, nu l-aş mai lua, cu toate că am dat o arvună. Ce să mai fac cu el dacă te uiţi că n-ai unde să mai vinzi? La ce m-aş mai înglota să mai pun pentru la primăvară?”

În comuna Ghimpeţeni, din Olt, au fost cultivate aproximativ 50 de hectare. Dar fermierii nu au făcut profit. Statul a redus subvenţiile și nu mai au piaţă de desfacere.

Alexandru Răţoi, preşedintele Cooperativei Agricole Ghimpeţeni: „Din păcate, programul TOMATA s-a închis. Ciclul doi nu se mai deschide.(…) La usturoi nu s-a dat nici până acum. Se preconizează să fie undeva la 1500 euro/ hectar, deşi erau 3000 euro/hectar. Suntem puşi, ca fermieri, într-o situaţie foarte critică neştiind ce mai putem face.”