• Dan Barna: Eu consider că Serviciile au un rol foarte clar, să colecteze informații și să le transmită utilizatorilor legali de astfel de informații, nu le administreze și utilizeze în anchete penale
  • Dan Barna: E o diferență între a-ți da demisia teatral cum face PSD, care nu a făcut nimic 4 ani să desființeze pensiile speciale, și ce facem noi acum. Aceste pensii nu au nicio justificare morală.
  • Vasile Bănescu: Toți cei responsabilii ar trebui să reconsidere atitudinea plină de grijă față de sensibilitățile adânci ale oamenilor. Respectarea credinței nu trebuie pusă în opoziție cu civilizația.

Suntem în campanie electorală. Și suntem în plină pandemie. Azi, la Marius Tucă Show am vorbit despre liberalism cu președintele Uniunii Salvați România, Dan Barna, și credință cu Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române și cu expertul OSCE în libertatea religioasă Cătălin Raiu.

Între timp a vorbit din nou președintele Iohannis despre PSD, alegeri, PSD, măsuri de pandemie, PSD.

Dan Barna speră să obțină peste 20% în urma alegerilor din 6 decembrie, sondajele arătând USR între 18% și 20%. ”Și USR și PNL știu foarte bine că nu vom avea nicio scuză față de electorat. O majoritate reformistă poate să miște România. O majoritate conservatoare ne ține în aceeași logică pe care o știm cu toții.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Barna mărturisește că își dorește ca USR să guverneze singur, dar realitatea concretă arată că foarte probabil electoratul va spune ”Ia mergeți voi împreună, găsiți o soluție și demonstrați că puteți să guvernați România”.

Marius Tucă i-a reproșat lui Dan Barna că un capitol la care USR nu s-a bătut este cel al pandmiei, că nu au zis nimic când PNL a închis piețe, școli, teatre, restaurante. Iar șeful USR a încercat să justifice politicienește neimplicarea. ”Trebuia luate măsuri mai demult, la fel de bine nu trebuia să fie puși directori de spitale chelneri sau băieți de pompe funebre.”

Legat de povestea cu pensiile speciale și demisiile din Parlament, Dan Barna a încercat să răspundă tuturor răutăților și fake newsurilor și semnificațiilor legale privind aceste demisii. Marcel Ciolacu a intervenit în emisiune și a spus că nici el nu vrea pensii speciale, că el oricum nu beneficiază, dar că vrea ca odată cu votarea anulării pensiilor speciale să voteze și acordarea majorării alocațiilor pentru copii. Și a venit pregătit la telefon, că avea cifre cu copiii care se culcă flămânzi în fiecare seară în România. 

”Ne chinuim să demonstrăm că pensiile speciale n-au nicio justificare. Și ne-am depus demisiile. PSD a promis că vor face lucrul acesta. Noi chiar le-am depus fizic azi. Dar Ciolacu și-a dat demisia și acum 4 ani alături de Dragnea. Și în 4 ani n-a fost în stare să obțină o majoritate ca să scăpăm de pensiile speciale. Și cum, brusc, așa, se găsește acuma să-și dea demisia?”, se întreabă Barna.

Marius Tucă a adus Biblia în studio și a jurat că el nu e de acord cu căsătoriile între persoane de același sex. L-a pus și pe Barna să jure. Dar n-a jurat. ”Avem în România acest subiect? E exact ca și cum ai vorbi de autostrăzi, dar nu ai autostrăzi. Eu reprezint liberalismul modern. De centru-dreapta.”

În ceea ce privește votarea tacită a proiectului de modificare a Legii 51/1991 privind securitatea națională, Dan Barna spune că Serviciile nu ar trebui decât să colecteze informații, nu să le și folosească.

Rolul SRI și al celorlalte servicii este de a colecta informații, nu de a le administra

Marius Tucă: ”Spuneți-mi cum veți vota dvs. în Parlament această lege prin care SRI va interveni în anchetele penale? Proeictul de lege prin care Legea 51/1991 privind securitatea națională e modificată astfle încât interceptările pe siguranță națională să poată fi folosite din nou ca probe în procesul penal. Proiectul a trecut de Camera Deputaților. Nu v-am auzit să spuneți ceva. N-ați fost în localitate. Urmează în Senat. Cum votați, sunteți de acord să revină SRI în anchetă?”

Dan Barna: ”Aici lucrurile sunt foarte clare. Eu consider că serviciile – și asta e o poziție pe care România ar trebui să o aibă ca stat european și democratic – serviciile au un rol foarte clar: să colecteze informații și să transmită aceste informații utilizatorilor legali de astfel de informații, adică rolul SRI și al celorlalte servicii este de a colecta aceste informații, nu de a le adminstra sau de a le utiliza în mod direct. Poziția noastră e foarte clară, am fost consecvenți mereu pe acest subiect.”

Barna a vorbit și despre proiectele USR din această campanie electorală – digitalizare și debirocratizare, cu exemple de bună practică din Estonia. Pe de altă parte, un alt proiect este cel legat de reforma în sănătate – un miliard de euro pentru infrastructură în sănătate, infrastructură și mediu. ”Să începem să facem autostrăzile, să creăm un sistem prin care ONG-uri performante pe domeniile lor să poată furniza servicii statului”.

În a doua parte a emisiunii, Vasile Bănescu și Cătălin Raiu au avut un mesaj optimist și au insistat pe ideea că civilizația nu intră în contraducție cu credința. Cei doi au spus că e nevoie de predictibilitate din partea autorităților și de un dialog real, pentru că ”omul, atunci când îi explici, înțelege”.

”Aici e nevoie de parteneriat între stat și biserică, în România nu există o platformă de dialog între stat și culte”.

Cătălin Raiu e de părere că trebuia să existe anterior pandemiei un scenariu cum se închide biserica, autoritățile să fi folosit un vocabular care să acopere toate cultele. ”Efectele sunt pe termen lung. S-a sărit calul de ambele părți, statul trebuia să rămână neutru.”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei consideră că statul, prin reprezentanții calificați, ar trebui să poarte un dialog cu toate cultele religioase. Există Organismul de stat pentru culte. Sperăm să existe acest dialog, că vin evenimente importante.”

Vasile Bănescu a subliniat că titlu dat pentru partea de emisiune în care a fpst invitat Credința și dezinfectarea – este unul ”provocator”. ”Mi-am amintit de credință și rațiune, împrietenirea cu credința e soluția pentru orice creștin, să nu cădem în nicio extremă, credința nu intră în coliziune cu rațiunea. În mod firesc în perspectivă imediată, cred că trebuie să pledăm pentru simultaneitatea respectării acestor măsuri. În biserică se păstrează distanța, un scenariu negru nu ni-l dorim, suntem asigurați că aceste măsuri sunt eficace.”

Mesajul lui Vasile Bănescu a fost către toți responsabilii acestei țări,  și cei din biserica și autorități, să reconsidere atitudinea plină de grijă față de sensibilitățile adânci ale oamenilor. ”Nu poți trece numai cu știri negative, respectarea credinței nu trebuie pusă în opoziție cu civilizația.”

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!