• Pe 25 mai 1827, la Paris, românul Petrache Poenaru breveta „condeiul portăreţ“
  • Inveţia lui Poenaru nu a fost produsă niciodată în serie
  • Waterman, apoi Parker, au preluat ideea lui Petrache Poenaru şi s-au impus pe piaţa internaţională a stilourilor

Pe 25 mai 1827, la Paris, un român a brevetat „condeiul portăreţ“, ceea ce urma să devină stiloul modern. Totuși, aflaţi la staţia de metrou Petrache Poenaru din Capitală, unii trecători nu erau familiarizaţi cu cine este personalitatea din spatele numelui. Poate că nu ştiai, dar staţia de metrou Petrache Poenaru aminteşte de inventatorul stiloului modern. Tânărul Petrache, ajuns la studii în Viena, apoi la Paris, brevetează primul toc rezervor din lume.

Caligraful Carmen Nistor, care este şi o colecţionară de stilouri, a încearcat să-l readucă în atenţia publică pe Petrache Poenaru şi „condeiul portăreţ“ cu un curs de caligrafie dedicat inventatorului. Totuşi, invenţia lui Poenaru nu a ajuns să fie produsă în serie şi s-a păstrat doar schiţa şi brevetul. Waterman, apoi Parker, au fost cei care au preluat ideea inventatorului român şi s-au impus pe piaţa internaţională a stilourilor.

„Are o sută de ani acesta. Placat cu aur, este un Waterman 52. Mi-am dorit foarte mult modelul acesta pentru că este un stilou iconic. Este un stilou care are peniţă flexibilă, nu se mai fabrică aşa ceva acum, scrie fenomenal“, spune Carmen Nistor, de la Academia de Caligrafie.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

În România există „urmaşi“ ai lui Petrache Poenaru. „Erau şi cei pe care îi ştiam înainte de la Flaro, încă mai produc instrumente de scris, cu suprindere am aflat şi eu. Şi există un producător român de stilouri Poenari, eu am un exemplar. Şi aici sunt stilouri masive“, mai spune Carmen Nistor.