- Băncile sunt pregătite să dea credite pentru că nu au avut încasările estimate
- Anul acesta, 22% dintre creditele pentru persoane fizice au fost amânate la plată
- De același tratament au beneficiat și 25% dintre firme
Volumul creditelor acordate de bănci a crescut chiar și în pandemie. În special cererea pe ipotecare a fost mai mare față de anul trecut.
Advertisment
Pentru anul viitor, specialiștii estimează o revenire a creditării într-un ritm chiar mai susținut decât anul acesta. Așadar, băncile vor fi dornice să acord împrumuturi.
Irina Chițu, director FinZoom: „Anul acesta, 22% dintre creditele pentru populație și 28% dintre creditele pentru firme au fost amânate la plată. Deci băncile nu au mai avut încasările preconizate. Și vor avea tot interesul să scoată produse de creditare competitive pentru a atrage noi clienți. Chiar dacă mă aștept să crească rata creditelor neperformante anul viitor. Piața putem spune că este stabilă. De ce? Băncile românești, în primul rând, au o solvabilitate foare bună, de 20,7% în septembrie. Cu mult mai mult peste media europeană. Și o lichiditate bună.”
Recomandări
Sfaturi când vrem să luăm un credit
Totuși, dacă vrem să facem un credit în perioada următoare, trebui să fim precauți. Când luăm o astfel de decizie, nu trebuie să ne lăsăm duși de val. Pleacă de la nevoie și de la capacitatea ta de a rambursa împrumutul. Un credit este safe doar dacă ajută să îți crești veniturile sau să îți reduci cheltuielile actuale, spun experții.
Irina Chițu, director FinZoom: „Pentru achizițiile mai mari să economisești o sumă cât mai mare pentru avans. Să comparăm toată piața înainte de a lua o decizie de achiziție. Și să luăm un credit în moneda în care obținem veniturile. Cu dobândă fixă, pentru a nu avea risc de creștere a dobânzii.”
Partenerii noștri