Săptămîna aceasta intră în istorie Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Față cu Garcea, pus pe amendarea enoriașilor, el a exclamat: ”Am îndurat destul!”

După ce a fost tîrît degeaba pe la DNA sub reflectoarele nemiloase ale presei, după ce a fost admonestat de aceeași presă aservită puterii că a împărtășit cu aceeași linguriță și din același potir, deși nici nu putea să facă altfel, Arhiepiscopul Teodosie a răbufnit. Pentru că instanța a dat dreptate Prefecturii Constanța, care interzice pelerinajul de Sfîntul Andrei. Pentru că o mînă de credicioși care se închinau la icoane au fost amendați de polițiști. Au intrat după ei în biserică la o sărbătoare de hram, cu tot cu arsenalul din dotare – pistoale, pulane, chitanțiere..

Ceea ce s-a petrecut e fără precedent: nici măcar în vremea lui Ceaușescu, milițienii nu pîngăreau sfîntul lăcaș. Furia înaltului prelat e una justificată. Nu e doar exces de zel, ci e vorba mai ales de un climat de sfidare a bisercii de către autorități. La rîndul lui, Teodosie se va duce oricum la peștera Sfîntului Andrei. I-a scris premierului Orban „Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT

ÎPS Teodosie are dreptate. Docilă, biserica s-a supus tuturor restricțiilor. Poate prea docilă. Sub pretextul carantinei, pelerinajul la Sfîntul Andrei, patronul românilor, e oprit. În schimb, carantina nu va opri, după cum a precizat președintele, pelerinajul la urne de pe 6 decembrie. În ochii Înaltului Teodosie, acesta e un abuz, și o discriminare. În ochii lui Iohannis e Românie Normală.

”Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și el să vă mai îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit”, îi cheamă ÎPS Teodosie la bunul simț pe cîrmuitori. Probabil în zadar.