• Dr. Andrei Brînzeu a efectuat o operație care te scapă de durere
  • Operația a durat 8 ore, iar pacienta a scăpat de durerile provocate de cancer
  • În Franța, prima operație a fost realizată în 1970

O procedură folosită în Franța din 1970, prin care bolnavii de cancer scapă de durere, a fost făcută pentru prima dată și la noi. După 18 luni în care a folosit medicamente cu morfină pentru a-și alina durerea, Viorica Hulea a fost operată de doctorul Andrei Brînzeu la Spitalul Județean Timișoara.

Horia Pleș, șeful Clinicii de Neurochirurgie SCJU Timișoara: „Pacienta asta nu avea viață. Când am văzut-o prima dată, când a venit la mine pentru alte metode, de a încerca să îi iau durerea, nu putea sta de vorbă, nu putea să vorbească decât într-o anumită poziție. Nu vă imaginați cum a stat 3-4 zile în spital : dormind pe scaun, cu mai multe perne sub mână.”

Doctorul Andrei Brînzeu a învățat această procedură în cei 12 ani în care a profesat în Franța.

Astfel, femeia de 59 de ani a ajuns să fie operată, după ce timp de 2 ani nu a mai reușit să își folosescă brațul drept.

Andrei Brînzeu, medic primar neurochirug: „Constă într-o intervenție pe măduva spinării, în care, selectiv, se taie partea responsabilă de durere. Se face sub microscop operator. Durează foarte mult, pentru că la fiecare nerv se taie doar partea care se ocupă de durere, prezervând toate celelalte funcții nervoase”

Viorica Hulea a scăpat de chinul suferit ani de zile după intervenția chirurgicală care a durat opt ore.

Viorica Hulea, pacientă: „Văd că mâna mi-o folosesc, mi-o ridic, am control în ea, îmi mișc degetele. Nici nu mă așteptam.Durere, abolut deloc. Doar așa, o mică amorțeală. Dar vă dați seama, trebuie să fac kinetoterapie cu un kinetoterapeut, ca să pot să îmi folosesc mâna în timp.”

Chirurgia durerii este parte a Neurochirurgiei funcționale, o ramură a medicinei aproape inexistentă la noi. Medici se plâng, și în acest caz, de lipsa de personal și cer să se facă investiții.

Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara: „Atât de investiții de infrastructură, cât și de investiții de dotare cu echipamente medicale. Vorbim de microscoape chirurgicale, sisteme de neuronavigație și de alte astfel de aparate radiologice performante.”

Recomandări

TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GAZA
CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!