Avem detalii despre campania de vaccinare. Ne aşteptăm ca primul vaccin pe care îl vom primi să fie cel de la Pfizer/BioNTech, care se transportă şi se păstrează la minus 70 de grade.

Pentru două milioane de doze avem capacitate de stocare”, a spus la Aleph News medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. Ele vor ajunge în Bucureşti, la Institutul Cantacuzino, sau în unul dintre cele şase spitale militare care vor fi centre regionale, adică Iaşi, Braşov, Constanţa, Craiova, Timişoara şi Cluj Napoca. De acolo vor pleca mai departe, în primul rând în centre de vaccinare din spitale.

Aceste centre de vaccinare spitaliceşti sunt cele care asigură vaccinarea lucrătorilor din sistemul de sănătate şi a celor din sistemul medico-social, după care vorbim de centre de vaccinare în afara unităţilor medicale. ele sunt, în momentul de faţă, estimate la 850-900 de centre la nivel naţional care vor asigura, fiecare centru, un număr de 5000 de persoane pe lună, drept pentru care vom reuşi, în primele şase luni, să reuşim imunizarea a peste 13 milioane de persoane”, spune Valeriu Gheorghiță.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Pentru cei care nu vor putea ajunge la centrele de vaccinare, vor fi echipe mobile, iar în faza a treia a campaniei de vaccinare, cea destinată publicului larg, vor fi şi centre de drive-thru.

Primele doze de vaccin care vor veni, cel mai probabil la începutul lui ianuarie, vor merge către personalul din sănătate, de la privat şi de la stat, cam jumătate de milion de oameni şi din sistemul asistentei medico-sociale, cam 3.500. Foarte probabil, vor fi suficiente pentru ei cele un milion de doze de vaccin.

Din faza a doua a vaccinării, lucrurile s-ar putea complica, pentru că strategia este ambiguă. Pune pe acelaşi loc bătrânii, bolnavii, cronici, preşedintele şi deminitarii, personalul de la căile ferate şi profesorii. Toţi intră în faza a doua şi sunt prezentaţi în ordine alfabetică. 

Nu sunt prevăzute in strategia româneasca subprioritizari. Sunt ţari europene care au prevăzut în strategie încep vaccinarea persoanleor peste 80 de ani, ulterior a celor peste 70 de ani si coboară grupa de vârstă şi a celor cu boli cronice. Este un proces foarte complicat să începi să divizezi toată populaţia în grupuri şi grupuleţe, lucru care consider că nu este practic şi va complica activitatea de vaccinare. Practic în momentul în care începe faza a doua fiecare persoană din această categorie se va înscrie în vederea vaccinării”, spune șeful campaniei de vaccinare.

Practic, toţi cei care vor să se vaccineze se vor înscrie pe o platformă online sau vor suna la centrul de vaccinare cel mai apropiat de domiciliul lor. Pentru cei care nu ştiu sau nu pot să o facă, o va face medicul de familie în locul lor. Pentru restul, nu este clar încă. Vaccinul va veni în tranşe lunare şi se merge pe principiul primul venit, primul servit.

Dacă nu vor fi suficiente doze, practic în ordinea în care se înscriu aceste persoane în vederea vaccinării, vor fi vaccinate”, mai spune Valeriu Gheorghiță. 

Dacă şi când vei prinde vaccin, pentru că ai văzut, ţine de rapiditate, să ştii că îl poţi face chiar dacă ai trecut prin boală, în funcţie de cum eşti încadrat în strategia de vaccinare.