- Aminata Diakite este o tânără de culoare, născută și crescută în București.
- Nu a avut probleme cu discriminarea cât a fost mică.
- Problemele au apărut în adolescență, când Aminata a auzit cuvinte care au afectat-o, la început.
Discriminarea a atins-o și pe colega noastră. Aminata Diakite este o tânără de culoare, născută și crescută în București. Nu a avut probleme cu discriminarea cât a fost mică. Poate și pentru că a crescut într-o zonă cu oameni extrem de bine educați. Și obișnuiți cu respectul. Inclusiv față de cei diferiți de ei.
Advertisment
Aminata Diakite, corespondent Aleph News: „Pe mine nu mă tachinau. Eram eu mai rea, așa. Și învățam bine. Am făcut sport de performață 10 ani și știam să mă impun. Și mi se mai spunea «scorpiuța», că eram mai rea. Dar, probleme pe tema rasismului, cât timp am fost mică nu am avut.“
Problemele au apărut în adolescență, când Aminata a auzit cuvinte care au afectat-o, la început. Apoi, a învățat să le ignore. Spune că și acum mai strigă lumea după ea.
Recomandări
Aminata Diakite, corespondent Aleph News: „Atunci mai veneam acasă, le spuneam părinților. Încet-încet, m-am obișnuit. La început, un an-doi m-am simțit. Și acum se mai strigă, nicio problemă. Chiar ieri, când veneam la job, traversam strada, un taximetrist a strigat după mine, dar nu mă mai simt. Adică nu mă impresionează cu absolut nimic. Le ignor“.
În străinatate, spune că nu a avut niciodată probleme. Cu toate astea, Aminata nu crede că românii sunt rasiști.
Aminata Diakite, corespondent Aleph News: „Cuvântul «negru» mie nu mi se pare nelalocul lui. Există oameni negri, oameni albi, oameni din rasa galbenă, asiaticii, nu? Mi se pare urât când spui «cioară» sau alte chestii. Că, «negru» și eu zic. Ia uite o negresă! Nu pot să spun că românii sunt rasiști, adică au ceva cu rasa neagră. Nu. Cunosc români care zic: ungurul ăla, turcul ăla, chinezul ală, negrul ăla. Adică nu că au ceva strict cu rasa neagră.“
Și soțul ei, care vine din Târgu Mureș, se lovește de aceeași mentalitate, deși nu este maghiar.
Aminata Diakite, corespondent Aleph News: „Și când mai mergem la Târgu Mureș și după ne întoarcem în București zic: ah, iar ați fost la ungurii ăia?”
Aminata vine și cu o soluție pentru a schimba aceste atitudini rasiste: „Educația, cred. Să mergem mai mult la școală și să fim educați. Și problema asta mai vine și din familie. Asta e cea mai mare problemă“.
Partenerii noștri