• Doi lucrători NHS care s-au vaccinat au avut simptome de „reacție anafilactoidă” după administrare.
  • Ambii au o „istorie semnificativă de reacții alergice”.
  • Aida Popoviciu, manager administrativ Queen Elizabeth Hospital London: „Echipa pe care o coordonez a spus că nu e sigură de informațiile pe care le-a comunicat compania producătoare, Guvernul”

Autoritățile sanitare din Marea Britanie le recomandă celor care au alergii să nu se vaccineze. Anunțul vine la o zi după ce britanicii au început campania de vaccinare. Serul folosit de ei este cel produs de Pfizer și BioNTech. Două cadre medicale vaccinate ieri au avut reacții adverse puternice.

Aida Popoviciu, manager administrativ Queen Elizabeth Hospital London: „Recomandarea managerilor și a CEO-ul este să așteptăm. Ne-au spus că cei care suferă de alergii grave să nu ia acest vaccin. (…) Eu am văzut niște rapoarte. Oamenii nu au răspuns foarte pozitiv la primirea veștii că acest vaccin este disponibil pentru lume. Ceea ce pot să spun este că eu și colegii mei vom fi toți incluși în acest program de vaccinare.”

Aida Popoviciu a fost întrebată de ce crede că oamenii nu vor să se vaccineze.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Aida Popoviciu, manager administrativ Queen Elizabeth Hospital London: „Nu aș putea să spun că le este teamă, dar nu sunt convinși de beneficiile acestui vaccin. Echipa pe care o coordonez a spus că nu e sigură de informațiile pe care le-a comunicat compania producătoare, Guvernul. Aș putea spune că predispoziția este către vaccinare.

Virusologul Costel Atanasiu, de la Wistar Institute din Philadelphia, afirmă că există întodeauna o problemă în cazul persoanelor cu boli autoimune.

„Din câte ştiu, persoanele cu alergii puternice au fost excluse din studiu.
Nu înţeleg de ce s-a dat voie acum să facă vaccinul. În general, există întotdeauna o problemă cu persoanele care au boli autoimune sau au alergii”, a spus Costel Atanasiu.

Incidentele au fost raportate în sistemul naţional iar Şefa Agenţiei Britanice a Medicamentului a fost chemată în faţa unei comisii parlamentare pentru a da explicaţii.

Ştim din studii clinice extinse că nu era o caracteristică. Dar dacă va trebui să ne înăsprim recomandările vom trimite imediat recomandări”, a afirmat June Raine, director MHRA.

Experţii spun că e firesc să apară reacţii adverse, mai ales atunci când sunt vaccinaţi mii de oameni în fiecare zi. De altfel, cei care sunt vaccinaţi vor fi urmăriți un an de zile, iar medicii de familie trebuie să raporteze efectele adverse care pot apărea.

Pe lângă aceste reacţii adverse neaşteptate, mai sunt şi alte necunoscute în ceea ce priveşte vaccinul Pfizer. Cum ar fi cât durează imunitatea.

Ştim că sunt nişte vaccinuri foarte bune pentru protecţie pe termen scurt şi mediu. Nu ştim cât durează. E posibil să fim nevoiţi să facem re-vaccinare, în special pentru cei care sunt vulnerabili”, a declarat Chris Witty, șeful Administraţiei Spitalelor din UK