• Deținerea unui câine cu diabet zaharat a fost asociată cu un risc crescut, de 38%, de a avea diabet de tip 2.
  • Cercetarea britanicilor spune că nu s-a găsit niciun risc comun de diabet între proprietarii de pisici și animalele lor.
  • Cauza ar putea fi comportamentele comune de sănătate, supraalimentarea sau sedentarismul.

Cercetările arată că persoanele care au un câine cu diabet zaharat de tip 2 sunt cu 38% mai expuse riscului de a suferi ele însele de diabet. Se spune că, câinii seamănă cu stăpânii lor, dar asemănările se pot extinde și la riscul lor de diabet, sugerează cercetările. Nu se poate spune același lucru despre proprietarii de pisici și însoțitorii lor, totuși.

Studiile anterioare sugeraseră că proprietarii supraponderali tind să aibă animale de companie cu aceeași problemă, posibil din cauza comportamentelor comune de sănătate, cum ar fi supraalimentarea sau sedentarismul.

Pentru a investiga dacă acest lucru s-a extins la un risc comun de diabet de tip 2, Beatrice Kennedy, de la Universitatea Uppsala din Suedia, și colegii săi au apelat la datele de asigurare de la cea mai mare companie de asigurări pentru animale de companie din Suedia, folosind numerele de identificare naționale din 10 cifre ale proprietarilor.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Comparând datele de la 208.980 perechi stăpân / câine și 123.566 perechi stăpân / pisică, au descoperit că deținerea unui câine cu diabet zaharat a fost asociată cu un risc crescut de 38% de a avea diabet de tip 2 în comparație cu deținerea unui câine sănătos. Circumstanțele personale și socioeconomice ale proprietarilor de câini nu au putut explica această legătură. Cu toate acestea, nu s-a găsit niciun risc comun de diabet între proprietarii de pisici și animalele lor de companie. Cercetarea a fost publicată în British Medical Journal.

Ca și la om, dieta și obezitatea pot influența riscul de diabet de tip 2 la ambele tipuri de animale. La fel ca și oamenii, prevalența diabetului la câini și pisici pare să fie în creștere.

„Având în vedere cercetările anterioare privind riscul comun de a fi [supraponderal] între proprietarii câinilor și animalele lor, credem că ar putea fi implicate obiceiuri alimentare comune și, de asemenea, niveluri de activitate fizică”, a spus Kennedy.

Absența unui risc comun între pisici și proprietarii lor poate indica, de asemenea, că activitatea fizică este un factor important. „Pisicile preferă de obicei mai multă independență față de proprietarii lor, atunci când vine vorba de mișcările lor”, a spus Kennedy.

Expunerea partajată a mediului la lucruri precum poluanți sau substanțe chimice între câini și stăpânii acestora ar putea fi o altă cale care merită explorată, a adăugat ea. Deoarece acesta a fost un studiu observațional, cercetătorii nu au putut confirma cauza care stă la baza asociației.

Cu toate acestea, având în vedere că există, un diagnostic de diabet la orice membru al gospodăriei – inclusiv la tovarășii canini – ar putea semnala necesitatea reevaluării comportamentelor de sănătate ale întregii unități familiale. „Diabetul câinelui ar putea fi un indicator a ceva important care se întâmplă”, a spus Kennedy. „Știm că există legături emoționale destul de puternice între proprietarii de câini și câinii lor. Poate că legătura se extinde și asupra altor comportamente și riscuri pentru sănătate.”