• În pandemie, majoritatea oamenilor au acordat mai multă atenție curățeniei din casele lor.
  • Cererea pentru igienizarea spațiilor de birouri a scăzut cu 60% în pandemie.
  • Unele firme de curățenie au pierdut 30% din cifra de afaceri de anul trecut.

De când cu pandemia, oamenii petrec mai mult timp în casă. Așa au ajuns să acorde atenție sporită curățeniei. Un lucru bun, ce-i drept. Dar firmele de curățenie au avut de suferit din cauza asta. Unele au pierdut chiar și 30 la sută din cifra de afaceri, dar au speranțe mai bune pentru viitor.

„Avem în continuare colaboratori persoane juridice, firme, clădiri, birouri, doar că… mult reduse. De la un contract unde erau 10 persoane, am ajuns la 2. După pandemie cred că o să fie un boom pentru că lumea o să înceapă să călătorească, să iasă din casă. Speranțele sunt evident într-o creștere”, a declarat Florin Voinea, administrator Cleaning Duties, firmă de curățenie.

Cererea pentru spațiile de birouri a scăzut cu 60 la sută anul acesta, iar în cazul locuințelor cu 20 la sută.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Prețurile pentru o curățenie generală, în funcție de imobil

Totuși, sunt și persoane care au rămas fidele firmelor de curățenie. Natalia, spre exemplu, apelează la astfel de servicii de două ori pe lună.

„Prefer să fac altceva în timpul ăsta. Prefer un ajutor specializat. Contează produsele, calitatea serviciilor. Încerci până găsești firma care ți se potrivește”, a reacționat un client.

O curățenie generală într-un imobil dureză între 6-7 ore, iar prețurile încep de la 350 de lei pentru o garsonieră și pot ajunge până la 800 de lei pentru un apartament cu 4 camere. Pentru un spațiu de birouri de 1.000 de metri pătrați, de exemplu, costul va ajunge la 5.000 de lei pentru o curățenie ca la carte. Piața serviciilor de curățenie din România se ridica la două miliarde de lei, anul trecut.