• SUA a decis luni să elimine Sudanul de pe lista statelor considerate teroriste.
  • Măsura elimină o povară care cântărea asupra economiei sudaneze din 1993.
  • Sudanul se confruntă cu o criză economică profundă.

O decizie a SUA de a elimina Sudanul de pe lista sponsorilor de stat ai terorismului a intrat în vigoare luni, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo, eliminând o povară care cântărea asupra economiei sudaneze din 1993 și îi restricționa capacitatea de a primi ajutor.

Măsura reprezintă un impuls pentru autoritățile de tranziție care au preluat puterea după ce președintele Omar al-Bashir a fost demis anul trecut și se confruntă cu o criză economică profundă, conform Reuters.

Președintele Donald Trump a declarat în octombrie că va reabilita Sudanul, cu câteva zile înainte de a anunța că Israelul și Sudanul intenționează să normalizeze relațiile. A trecut o perioadă de 45 de zile de revizuire a Congresului.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Această realizare a fost posibilă prin eforturile guvernului de tranziție condus de civilii sudanezi, pentru a stabili un nou curs îndrăzneț, departe de moștenirea regimului Bashir și, în special, de a îndeplini criteriile statutare și de politică pentru anulare”, a spus Pompeo într-o declarație emisă la Washington.

Sudanul a fost angajat în discuții cu Statele Unite de luni de zile și a plătit un acord negociat de 335 de milioane de dolari victimelor atacurilor al-Qaeda asupra ambasadelor SUA din Africa de Est în 1998 cărora li s-au acordat daune mult mai mari de către instanțele americane.

Cu toate acestea, un proces de eliberare a banilor, de decontare și de restabilire a imunității suverane a Sudanului este în prezent blocat în Congres.

„Am fost eliberați de blocada globală în care am fost forțați de comportamentul regimului demis”, a declarat premierul sudanez Abdalla Hamdok într-o declarație.

„Această realizare … contribuie la reformele economice, atrăgând investiții și remitențe prin canalele oficiale, creând noi oportunități de locuri de muncă pentru tineri și multe alte aspecte pozitive.”

Statele Unite au listat Sudanul în 1993 pe motiv că regimul lui Bashir adăpostea grupuri militante, inclusiv Al-Qaeda, Hamas și Hezbollah. A eliminat Sudanul de la asistența și investițiile financiare și de la sistemul bancar global.

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat că Washingtonul îl va ajuta acum pe Khartoum să caute finanțare de la creditorii internaționali și să negocieze scutirea de 60 de miliarde de dolari a datoriilor externe.

Sudanul speră, de asemenea, să obțină acces la echipamente și software pentru asistență medicală, energie, transport, educație și infrastructură, a declarat biroul Hamdok.

„Această decizie ne-a dat speranța că circumstanțele noastre se pot îmbunătăți”, a spus Mohamed Hassan, un angajat din sectorul privat în vârstă de 58 de ani din Khartoum.