- Rezerva Federală crește ratele dobânzilor prin majorarea ratei fondurilor federale, care reprezintă rata țintă a rezervelor pe care băncile le folosesc pentru împrumuturile overnight.
- Băncile centrale pun bazele politicii monetare prin ajustarea ofertei de bani, de obicei prin cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare pe piața liberă.
- Spre deosebire de obligațiuni, modificările ratei dobânzii nu influențează direct piața bursieră.
Investițiile la bursă pot părea adesea un concept copleșitor, întrucât există numeroși factori care pot influența creșterea sau scăderea prețurilor acțiunilor. Un factor cheie de luat în considerare este și efectul ratelor dobânzii.
Advertisment
Investitorii care cumpără acțiuni și le dețin se așteaptă să primească randamente mai mari în schimbul asumării unui risc mai mare, în comparație cu cei care își asumă mai mic deținând un activ cu risc scăzut, cum ar fi un titlu de trezorerie sau un bon de tezaur. Această rentabilitate în exces față de rata fără risc se numește primă de risc, care poate fi influențată de direcția ratelor dobânzilor.
Faptul că declinul pieței bursiere din martie 2022 a fost coincis cu creșterea ratelor dobânzilor nu este o simplă coincidență. S&P 500 a scăzut cu peste 8% de când Rezerva Federală a început să majoreze ratele pentru prima dată după decembrie 2018.
Recomandări
Deși mulți investitori asociază ratele dobânzilor cu activele cu venit fix, acestea influențează și acțiunile.
Cine controlează ratele dobânzii în lume?
Băncile centrale se folosesc politica monetară pentru a controla fluctuațiile economice și pentru a obține stabilitatea prețurilor, ceea ce implică o inflație scăzută și stabilă. Băncile centrale din multe economii avansate stabilesc obiective clare privind inflația. Multe țări în curs de dezvoltare adoptă, de asemenea, obiective în materie de inflație.
Băncile centrale pun bazele politicii monetare prin ajustarea ofertei de bani, de obicei prin cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare pe piața liberă. Operațiunile de pe piața liberă influențează ratele dobânzilor pe termen scurt, care la rândul lor influențează ratele pe termen lung și activitatea economică.
De exemplu, în SUA, Rezerva Federală supraveghează creșterea sau scăderea „dobânzii la soldurile de rezervă”. La aceasta se referă majoritatea specialiștilor atunci când fac referire la rata dobânzii în SUA.
Același sistem este utilizat și în alte țări sau uniuni monetare. În Regatul Unit, Banca Angliei controlează rata națională a dobânzii (numită rata dobânzii bancare). Sistemul european este puțin mai complicat, deoarece Banca Centrală Europeană controlează trei rate ale dobânzii diferite care pot influența zona euro.
Cum crește Rezerva Federală dobânzile?
Rezerva Federală crește ratele dobânzilor prin majorarea ratei fondurilor federale, care reprezintă rata țintă a rezervelor pe care băncile le folosesc pentru împrumuturile overnight. De asemenea, Rezerva Federală crește ratele prin vânzarea de obligațiuni pe piața liberă. Ambele acțiuni reduc masa monetară în scopul încetinirii economiei, ceea ce poate tempera inflația.
Cum scade Rezerva Federală dobânzile?
Rezerva Federală reduce ratele dobânzilor prin scăderea ratei fondurilor federale, care reprezintă rata dobânzii pentru rezervele pe care băncile le folosesc pentru împrumuturile overnight. De asemenea, Fed poate reduce ratele dobânzilor prin achiziționarea de obligațiuni pe piața liberă. Ambele acțiuni măresc masa monetară în scopul stimulării creșterii economice.
Ce este rata fondurilor federale?
Rata fondurilor federale este o rată a dobânzii stabilită de Comitetul FOMC (Federal Open Market Committee), comitet care elaborează politica monetară a Sistemului Rezervelor Federale. Băncile comerciale folosesc rata țintă a FOMC pentru a se împrumuta, sau pentru a împrumuta rezervele în exces peste noapte, pentru a îndeplini cerințele FED privind rezervele minime obligatorii.
Cum influențează creșterea dobânzilor prețurile acțiunilor
Spre deosebire de obligațiuni, modificările ratei dobânzii nu influențează direct piața bursieră. Cu toate acestea, acțiunile Fed pot avea efecte de tip „trickle-down” care, în unele cazuri, afectează prețurile acțiunilor.
Atunci când ratele dobânzilor cresc, băncile comerciale au costuri mai mari pentru a împrumuta bani, costuri pe care tind să le transfere către clienții lor, care pot fi consumatori individuali, întreprinderi mici sau corporații mari.
Motivul fundamental pentru care creșterea ratelor poate avea un efect negativ asupra prețurilor acțiunilor este acela că ratele de împrumut mai mari tind să micșoreze marjele de profit ale companiilor. Deoarece clienții acestora se confruntă, de asemenea, cu costuri de împrumut mai mari, cererea de bunuri și servicii este adesea diminuată, ceea ce erodează și mai mult profitabilitatea companiilor.
Cum influențează scăderea dobânzilor prețurile acțiunilor
Atunci când ratele dobânzilor scad, costurile de împrumut pentru bănci, companii și consumatori scad. Costurile mai mici de împrumut nu numai că tind să crească marjele de profit pentru companii, dar creșterea masei monetare în economie tinde, de asemenea, să creeze o cerere mai mare de bunuri și servicii. Combinația dintre marjele de profit mai mari și o cerere mai mare din partea consumatorilor este, în general, pozitivă pentru prețurile acțiunilor.
Ratele dobânzii și inflația
Există o corelație inversă între ratele dobânzilor și inflație. De exemplu, dacă Rezerva Federală majorează rata fondurilor federale, aceasta „restrânge” masa monetară, ceea ce contribuie la controlul inflației. Iar atunci când Fed „slăbește” sau „relaxează” masa monetară prin scăderea ratelor, inflația tinde să crească.
Cum gestionezi impactul creșterii ratelor asupra strategiei tale de investiții
Ratele în creștere, inflația ridicată și incertitudinea – toate acestea creează un val de volatilitate pentru cel ce investeste la bursa. În momente de volatilitate ridicată, investitorii tind să acționeze în mod prudent.
Cu toate acestea, pentru majoritatea investitorilor, cel mai simplu mod de a aborda acest tip de piață este să se țină de planul stabilit pe termen lung. Pentru mulți, planul pe termen lung înseamnă să continue să investească în mod regulat într-un portofoliu diversificat de acțiuni sau obligațiuni și, în general, să facă abstracție de “zgomotul” din piață. Pentru alții, planul pe termen lung ar putea însemna cumpărarea și deținerea de fonduri de indici bine diversificate.
În orice caz, nu lăsa emoțiile să te influențeze și acceptă faptul că investițiile pot implica și pierderi.
Concluzie
Ratele dobânzilor au impact asupra pieței bursiere și a economiei în general. Modificările ratelor dobânzilor pot afecta imediat prețurile acțiunilor, în timp ce efectul asupra economiei poate fi decalat cu câteva luni. Ratele în scădere stimulează economia prin scăderea costului de împrumut, în timp ce ratele în creștere urmăresc să încetinească economia și să controleze inflația prin creșterea costului de împrumut.
Partenerii noștri