Obiectivul Philip Morris este ca, până în 2025, peste 50% din veniturile nete ale companiei să fie generate de produsele ”fără fum”.

Philip Morris International, unul dintre cei mai mari producători de țigarete din lume, și-a anunțat ”intenția fermă” de a achiziționa Vectura Group, un furnizor britanic de soluții de administrare a medicamentelor prin inhalare. Tranzacția ar urma să aibă o valoare de 1,2 miliarde de dolari. Decizia vine în contextul în care compania a anunțat o schimbare de strategie, care prevede ca, până în 2025, peste 50% din veniturile Philip Morris International să fie generate de produsele ”fără fum”.

Vectura produce, printre altele, medicamentele, dar și dispozitivele de inhalat utilizate pentru astm sau pentru boli pulmonare cronice.

Recomandări

DEZASTRU BUGETAR LA PATRU LUNI DIN 2024
CINE IA LOCUL 2
GĂINA BĂTRÂNĂ DISTRUGE GRĂDINA BUNĂ
MARINE LE PEN VREA ALIANȚĂ CU MELONI
CIOLACU FACE ALEGEREA DUPĂ ALEGERI
ALT JOC, ALTĂ DISTRACȚIE

Noile achiziții fac parte din angajamentul nostru pe termen lung în ceea ce privește transformarea business-ului nostru. Am anunțat în februarie strategia Beyond Nicotine (dincolo de nicotină – n.red.), prin care vrem să valorificăm expertiza pe care am dobândit-o în zona de inhalare și aerosoli și vrem să ne dezvoltăm în domenii adiacente – inclusiv în livrarea de medicamente pentru afecțiuni respiratorii și îngrijire personală – cu obiectivul de a atinge venituri nete de cel puțin un miliard de dolari din aceste tipuri de produse până în 2025”, a spus Jacek Olczak, director executiv al Philip Morris International.

În această lună, Philip Morris a achiziționat și Fertin Pharma, un producător danez de produse farmaceutice cu administrare orală (printre care și guma cu nicotină), într-o tranzacție de 820 de milioane de dolari. Fertin Pharma produce și vitamine și suplimente alimentare, gumă de mestecat fără zahăr sau pastile pentru tuse, răceală sau afecțiuni gastrointestinale.

În România, Philip Morris are două companii (Philip Morris România și Philip Morris Trading) cu afaceri cumulate de peste 3,4 miliarde de lei (809 milioane de dolari) în 2020, potrivit datelor raportate în bilanțul depus la Ministerul de Finanțe. Producător al țigaretelor Marlboro, compania și-a propus să înlocuiască țigările tradiționale cu produse cu risc redus și a dezvoltat mai multe produse fără fum despre care susține că sunt o alternativă mai bună pentru fumătorii adulți decât continuarea fumatului de țigări convenționale. IQOS, sistemul electronic de încălzire a tutunului dezvoltat de PMI, a fost lansat în România în octombrie 2015 şi a crescut constant din 2017 încoace. În prezent, peste 160.000 de români fumează cu ajutorul dispozitivelor de încălzire a tutunului, dintr-un total estimat de 5 milioane de fumători din România. Compania a investit peste 500 de milioane de euro în fabrica din Otopeni pentru a dezvolta capacităţi de producţie a produselor din tutun încălzit.

Cu o istorie de 174 de ani, Philip Morris a avut venituri nete de 28,7 miliarde de dolari în 2020 la nivel global, iar aproape un sfert din venituri au fost generate de produsele ”fără fum”, potrivit datelor din raportul financiar pe 2020 al companiei. Nu doar Philip Morris se orientează spre diversificarea portofoliului de produse. În luna martie a acestui an, British American Tobacco (BAT), producătorul țigaretelor Kent și al produsului de încălzire a tutunului glo, a anunțat un parteneriat strategic cu Organigram, un producător canadian de cannabis licențiat. Scopul parteneriatului este ca BAT să își diversifice portofoliul ”dincolo de nicotină”, iar într-o primă fază se va concentra pe dezvoltarea produselor din canabidiol (CBD).