Experții spun că sezonul alergiilor din această toamnă ar putea fi unul dintre cele mai rele de până acum. Iată cum să rezolvați problema.

O furtună perfectă de condiții meteorologice este de vină pentru alergiile îngrozitoare ale sezonului, inclusiv o vară ploioasă în unele părți ale țării care a dus la o abundență de polen și iarbă; o trecere bruscă de la iarnă la vreme caldă care a încurajat eliberarea polenului; și condiții de vânt care au trimis particule în aer, unde ne intră în nas, gât și ochi și declanșează simptome care variază de la congestie, strănut și mâncărime la ochi, dureri de cap, diaree și chiar depresie.

Într-adevăr, numărul de spori de polen și mucegai a atins maximele istorice din anumite părți ale țării, afectând persoanele predispuse la alergii sezoniere și mai mult decât de obicei și chiar declanșând alergii la persoanele care de obicei nu le au.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

În afară de condițiile meteorologice unice din acest sezon, incidența și severitatea alergiilor (care reprezintă o reacție excesivă a sistemului imunitar la substanțe inofensive, cum ar fi polenul sau mucegaiul) pare să crească și din alte motive. O teorie este că schimbările climatice au făcut treptat ca sezonul alergiilor să dureze mai mult, potrivit unui studiu recent al Departamentului Agriculturii din SUA. „Creșterea nivelului de dioxid de carbon permite lucrurilor precum ambrozia, sporii fungici și iedera otrăvitoare să prospere”, spune Lewis Ziska, autor al studiului și fiziolog al plantelor cu sistemul de recoltă al USDA și laboratorul de schimbare globală.

Înfruntarea rinitei alergice

Deci, ce puteți face dacă alergiile vă lovesc mai tare ca niciodată sau pentru prima dată? Iată cele mai bune modalități de a supraviețui sezonului:

  • Determinați dacă sunt cu adevărat alergii. Trecerea bruscă de la vreme caldă la vreme rece poate face dificilă apariția unei reacții alergice cauzate de răceală sau virus, mai ales dacă de obicei nu aveți alergii sezoniere. Neil L. Kao, MD, director de cercetare la Centrul pentru Boli Alergice și Astm din Greenville, S.C., spune să bănuim alergiile dacă congestia durează mai mult de două săptămâni; dacă vă mâncăresc ochii, nasul și vârful gurii; dacă mucusul este subțire și limpede; sau dacă simptomele dvs. se înrăutățesc după ce sunteți expus la declanșatoare, cum ar fi să petreceți o zi în parc sau să fugiți afară. Absența febrei și a durerilor este un alt indiciu că este probabil alergii și nu o răceală sau alt virus.
  • Mergeți la farmacie pentru ameliorarea simptomelor. Este posibil ca medicamentele dvs. să nu funcționeze la fel de bine anul acesta dacă simptomele dvs. sunt mai grave, deci este posibil să fie nevoie să încercați alte tipuri sau să utilizați mai multe medicamente, pentru a vă ajuta. Decongestionantele fără prescripție medicală vor ajuta la ameliorarea nasului înfundat; antihistaminicele pot combate mucusul și mâncărimea. Dacă luați doza indicată și nu funcționează, este posibil ca metabolismul dvs. individual să nu corespundă medicamentului respectiv. „Încercați să treceți la alte mărci și tipuri până găsiți potrivirea și combinația potrivită”, spune dr. Kao. Dacă suferiți cu adevărat, consultați un alergolog care vă poate prescrie medicamente cu acțiune mai lungă și care nu sedează. Și dacă alergiile dvs. sunt severe, luați în considerare administrarea de imunoterapie pentru ameliorarea pe termen lung.
  • Încercați apă de mare. Nu sunteți un fan al modului în care multe medicamente alergice vă fac să vă simțiți obosiți? Încercați o clătire nazală salină (fie cu un vas neti, fie cu un spray), care ajută la eliminarea alergenilor precum polenul din membranele nazale, minimizând simptomele. Gargară cu apă sărată poate calma o durere sau mâncărime în gât. Faceți acest lucru o dată sau de două ori pe zi pe tot parcursul sezonului de alergii pentru a ușura congestia.
  • Dați-vă jos pantofii și hainele imediat ce ajungeți acasă. Nu trageți alergenii în toată casa, unde vor continua să vă provoace simptomele. Scoateți-vă pantofii în afara ușii și aruncați-vă hainele în coș și schimbați-vă în altceva. Faceți duș noaptea pentru a spăla orice polen persistent din corp și păr înainte de a vă culca. Alergenii pot pătrunde în casă și pe haine copii sau animale de casă. Aveți un câine sau o pisică în aer liber? Ștergeți-le labele și blana atunci când intră în casa dvs., deoarece polenul se poate lipi de ele.