Un pic de aer, o ceașcă de cafea caldă, băgat sub pătură cu o carte bună. La asta se gândesc cei mai mulți oameni când le vine în minte cuvântul „iarnă”. Și apoi, există oameni care plănuiesc un drum cu mașina. Da, chiar și iarna.

Ei bine, dacă sunteți unul dintre cei cărora le place să își scoată mașina la plimbare atunci când temperaturile scad, asigurați-vă că anvelopele sunt în stare bună. Anvelopele în stare bună se traduc prin faptul că sunteți în siguranță pe șosea – indiferent unde sau când conduceți. Cum să vă îngrijiți anvelopele pe timp de iarnă? Să vedem.

1.Cumpărați anvelope de iarnă noi cu o lună înainte de iarnă

Este înțelept să cumpărați anvelope noi înainte de sosirea iernii. Acest sfat este valabil mai ales pentru persoanele care locuiesc în zone în care se înregistrează ninsori abundente. Dacă continuați să conduceți cu anvelope uzate, există riscul de a derapa pe gheață sau pe polei. În plus, la temperaturi scăzute, anvelopele vechi se pot întări și își pot pierde aderența la drum.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

2. Verificați des presiunea din anvelope

Aerul se dilată atunci când este cald și se contractă la temperaturi mai scăzute. Astfel, moleculele de aer se contractă iarna și se apropie unele de altele. Această contracție duce la reducerea volumului de aer și la pierderea presiunii aerului. Acest lucru face ca anvelopele să se dezumfle în timpul iernii.

Efectuați în timpul iernii verificări mai frecvente ale presiunii în anvelope decât ați face-o în mod normal. Dacă presiunea este neuniformă pe toate anvelopele, este posibil să fie dificil de condus. De asemenea, va fi dăunător pentru anvelope de iarnă. Este periculos să conduceți cu anvelopele sub-umflate, deoarece vehiculul nu se va comporta așa cum ați prevăzut atunci când acționați frânele. Cel mai rău scenariu ar fi o explozie a anvelopelor pe jante dacă acestea nu sunt la nivelul de presiune potrivit.

Verificați presiunea pneurilor la fiecare 30 de zile sau la fiecare 10 grade de schimbare a temperaturii. Urmăriți îndeaproape presiunea pe tot parcursul iernii. Dacă observați chiar și o scădere ușoară a presiunii, umpleți-o cât mai repede posibil. Asigurați-vă că nu conduceți prea mult atunci când anvelopele sunt prea puțin umflate.

3. Verificați adâncimea benzii de rulare

În timpul iernii, în special în zonele cu zăpadă, anvelopele trebuie să aibă o bandă de rulare mai mare pentru a putea săpa în zăpadă și gheață. Dacă conduceți cu anvelope de iarnă uzate, va exista o reducere a tracțiunii. Acest lucru va duce și mai departe la accidente pe șosele, punându-vă pe dumneavoastră și pe ceilalți în pericol.

Urmăriți banda de rulare a anvelopei pe timp de iarnă pentru a vă asigura că aceasta nu s-a uzat prea mult. De fapt, verificați banda de rulare a anvelopei înainte ca vremea să se răcească prea tare sau înainte de prima zăpadă a sezonului. Dacă așteptați până după prima furtună de zăpadă, anvelopele uzate pot face ca mașina să derapeze pe șosea.

Optați pentru o adâncime a benzii de rulare de 3 mm în loc de 1,6 mm, cât este recomandat pe timp de iarnă, astfel încât să fiți mai bine pregătit pentru drumurile alunecoase. Dacă anvelopele se apropie de blocurile de uzură, este timpul să le schimbați.

4. Rotiți des anvelopele

Rotația anvelopelor conferă anvelopelor o uzură uniformă și le crește durabilitatea. În mod ideal, ar trebui să rotiți anvelopele la fiecare 10.000 de kilometri sau mai devreme dacă observați o uzură neuniformă a anvelopelor. Cu toate acestea, trebuie să efectuați rotirea unor anvelope de iarnă la fiecare 8.000 de kilometri.

5. Montați anvelopele de iarnă

Pe măsură ce se apropie vremea rece, asigurați-vă că montați anvelopele de iarnă. Acestea oferă o aderență mai bună pe suprafețe umede și alunecoase. Acestea sunt acoperite cu mici fante cunoscute sub numele de lameluri, care creează sute de muchii mici suplimentare. Aceste muchii vă oferă o aderență suplimentară pe drum în timpul iernii. Canelurile mai adânci pot deplasa zăpada și apa mult mai bine decât anvelopele obișnuite. În același timp, modelul benzii de rulare va colecta zăpada pentru a îmbunătăți aderența.

Anvelopele de iarnă pot oferi o creștere de 25-50% a aderenței față de anvelopele obișnuite. De asemenea, acestea sunt fabricate dintr-un tip diferit de cauciuc care rămâne rigid la temperaturi mai scăzute.