Când vă aflați la volanul mașinii – indiferent dacă conduceți singur sau cu pasageri – siguranța ar trebui să fie întotdeauna în prim-planul gândurilor. Faceți-vă ceva timp pentru a vă familiariza cu elementele de siguranță de bază a mașinii – este primul pas către o călătorie mai sigură.
Advertisment
Chiar și pentru șoferii cu experiență, este benefic să vă reîmprospătați memoria legat de elementele de bază ale siguranței rutiere. Urmarea acestor sfaturi privind siguranța mașinii – oricât de simple ar părea – vă va ajuta să vă asigurați că faceți tot posibilul pentru a vă asigura propria siguranță și pe cea a altor șoferi.
Cele mai bune sfaturi de siguranță auto sunt adesea cele mai simple. Cu atât de multe elemente noi în mașinile moderne, este și mai important să țineți cont în permanență de siguranța rutieră.
Recomandări
1. Concentrați-vă
Nu efectuați mai multe sarcini în timp ce conduceți. Dacă scopul dvs. este să conduceți în siguranță, nu trebuie să fiți niciodată distras de telefonul dvs. sau de alte dispozitive, când sunteți la volan. Rămâneți întotdeauna atent și focusat pe drum și uitați-vă la ceea ce fac ceilalți șoferi. Evitați greșeala de a presupune ce va face o altă mașină, pe baza a ceea ce credeți că ar trebui să facă.
2. Fiți previzibil și nu vă grăbiți
Evitați frânarea bruscă sau schimbarea rapidă a benzilor. Faceți tot posibilul pentru a vă asigura că alți șoferi vă vor putea predice următoarea mișcare.
Într-o notă similară, unul dintre cele mai simple sfaturi de siguranță a mașinii este să aveți răbdare. Cedați trecerea altor șoferi atunci când au dreptul de trecere. Nu comiteți greșeala de a presupune că alți șoferi vor face același lucru pentru dvs. – a fi alert este esențial pentru siguranța rutieră. Nu vă grăbiți, sosirea în siguranță este mai importantă decât sosirea rapidă.
Lăsați întotdeauna suficientă distanță între dvs. și mașina din față pentru a ține cont de distanța de oprire. De exemplu, dacă călătoriți cu o viteză de 60 km / h, ar trebui să permiteți 45 m sau 9 lungimi de mașină între voi.
3. Folosiți semnalizarea și respectați semnele de circulație
Utilizați întotdeauna semnalizarea atunci când virați sau vă deplasați între benzi. Acordați o atenție deosebită respectării tuturor semnelor de stop și a semaforelor. Când ajungeți la un indicator de oprire, asigurați-vă că opriți complet.
4. Folosiți centura de siguranță
Centurile de siguranță salvează vieți și trebuie purtate întotdeauna. Chiar și în cazul unei coliziuni cu viteză redusă, șoferii sau pasagerii fără centură riscă să sufere răni grave sau mai rău.
Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru siguranța mașinii este efectuarea regulată a verificărilor de siguranță a mașinii. Este responsabilitatea fiecărui șofer să se asigure că mașina este în stare bună și funcționează în siguranță și eficient, atunci când se află pe drumurile publice. Faceți-vă timp pentru aceste verificări simple de siguranță ale mașinii.
5. Verificați-vă cauciucurile
Nu uitați niciodată importanța stării cauciucurilor. Cauciucurile sunt singurul punct de contact dintre mașină și șosea și ar trebui să le păstrați în stare excelentă. Verificați în mod regulat presiunea celor 4 cauciucuri și adâncimea benzii de rulare a anvelopei. Adâncimea minimă legală permisă a benzii de rulare este de 1,6 mm, dar autoritățile pentru siguranța rutieră recomandă înlocuirea anvelopelor atunci când acestea ating 3 mm.
6. Verificați bateria
Bateriile descărcate sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale defecțiunilor mașinii. Asigurați-vă că vă testați bateria, ca parte a verificării de rutină a siguranței mașinii.
7. Verificați-vă luminile
Ar trebui să verificați cu atenție toate luminile în mod regulat și să înlocuiți becurile după cum este necesar.
8. Verificați uleiul de motor
Uleiul de motor lubrifiază, curăță, protejează și răcește motorul mașinii. Este extrem de important ca atât uleiul, cât și filtrul de ulei să fie schimbate în conformitate cu instrucțiunile producătorului auto. Verificați regulat nivelul uleiului. Condusul cu un nivel scăzut de ulei îi poate provoca daune extrem de costisitoare motorului.
9. Verificați lichidul de răcire și antigelul
Lichidul de răcire este esențial pentru a vă menține în siguranță pe drum. Un deficit de lichid de răcire poate duce la un motor supraîncălzit. Rezervorul de lichid de răcire este situat sub capotă. În majoritatea mașinilor moderne este fabricat dintr-un material transparent cu un semn maxim și minim pe exterior. Dacă aveți nelămuriri, consultați manualul proprietarului. Verificați nivelul lichidului de răcire numai atunci când motorul este rece. Vă puteți răni atingând rezervorul de lichid de răcire al unui motor fierbinte.
Partenerii noștri