Contrar percepției comune, un aparat de aer condiționat nu este util doar vara, atunci când temperaturile devin insuportabile, chiar dacă răcirea este principala lui funcție.

Un aer condiționat poate avea și funcție de încălzire, care te poate ajuta să optimizezi temperatura din casa ta, la nevoie. Poate în serile prea geroase, atunci când sistemul de încălzire nu face față. O altă funcție este cea de ventilație, utilă pe tot parcursul anului, în momentele în care dorești să aerisești casa.

Dar să ne îndreptăm atenția către principala sa funcție, cea de răcire și hai să vedem la ce e nevoie să te orientezi ca să faci cea mai bună alegere pentru casa ta.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

În primul rând, e nevoie să știi că există două variante de sisteme: unul cu un split și celălalt cu multisplit. Ce înseamnă asta? Un singur split este modelul clasic, ce are o unitate în interiorul casei și cealaltă în afară. Multisplit este instalația cu o unitate în exterior și mai multe la interior. Poate fi alegerea ideală dacă vrei să răcești mai multe camere din casă, fără să ai mai multe unități în exterior. Pentru un apartament clasic, de două camele, un single split va fi alegerea optimă.

Mai există și varianta unui aer condiționat portabil, pe care să îl muți așa cum vrei prin casă. Ce e nevoie să ții cont, însă, este de faptul că acesta are nevoie de un loc în care să evacueze apa, un recipient special. Așa că, este o opțiune care îți oferă mai multă mobilitate decât un aparat clasic, dar tot trebuie să ții cont de furtunul de evacuare și ce soluție să găsești pentru acesta.

Acum că am menționat tipurile și sistemele de aer condiționat disponibile pe piață, să trecem și la alegerea corectă a capacității de răcire. Aceasta se măsoară în BTU – British Thermal Unit și se află pornind de la dimensiunea suprafeței pe care vrem să o răcim sau să o încălzim. Pentru o cameră cu dimensiunea de 20 de metri pătrați, ideal este un aer condiționat 12000 btu. Este și cea mai comună variantă de capacitate pe care oamenii o achiziționează și, deci, și cu cele mai multe opțiuni pe piață. Pentru camere mai mari, e nevoie să te orientezi la capacități mai mari. Pentru o cameră de 40 de de metri pătrați, va fi nevoie de o capacitate de 14000 btu. Pentru 60 de metri pătrați, o capacitate de 24.000 de metri pătrați. Sfatul specialiștilor este să alegeți o capacitate egală sau foarte puțin mai ridicată pentru cameră.

O capacitate corectă te va ajuta să ai o eficiență corectă a aerului condiționat. Dar, în acest calcul, suprafața este doar punctul de plecare și cel orientativ. E nevoie să mai iei în calcul și alți factori, care vor influența cât de eficient este aerul. O cameră orientată către sud, pe care bate soarele toată ziua, se va răci mai greu, cu aceeași capacitate a aerului, față de o cameră orientată către vest sau către nord. Este de luat în calcul și izolarea termică a pereților camerei. Ca și în cazul căldurii, iarna, o bună izolație te va asigura de menținerea temperaturii răcoroase în cameră pe timp de vară pentru mai multă vreme. Valabil și dacă ai multe ferestre sau ferestre mari. Sticla nu este un material care să izoleze termic, așa că, o cameră cu ferestre mari va avea nevoie de un aer cu capacități mai ridicate, față de una cu ferestre mai mici. Mai este de luat în calcul aici și orașul în care locuiești. Căldura din sudul țării sau din capitală nu se compară cu căldura din Transilvania sau Banat. În aceeași zi de vară, temperaturile ne afectează diferit în funcție de oraș și de nivelul de poluare din orașul respectiv.

Ia în calcul nu doar BTU ci și dB, adică decibelii, zgomotul pe care îl face aparatul de aer condiționat pe care îl alegi. Nivelul confortabil în casă este de 30 de decibeli. Așa că, atenție mare la acest aspect, mai ales dacă vrei să folosești aerul și pe timpul nopții.

Pe lângă toate aceste criterii esențiale, există o serie de detalii de luat în seamă care pot face diferența finală atunci când cauți să îți alegi un aer condiționat: dacă are filtre care se schimbă ușor, dacă are o telecomandă prietenoasă, mod eco, care să reducă consumul, poate chiar și un senzor care să detecteze prezența ta în cameră și să pornească automat. Un aspect important poate fi și dacă montajul este inclus în preț sau vine cu costuri separate. Poate fi un factor de decizie important.

Tehnologia evoluează continuu și apar, de la an la an, modele cu funcții noi. Generațiile cele mai recente, sunt, desigur, aparatele smart de aer condiționat, pe care le poți controla de la distanță. Imaginează-ți doar cum e să ajungi acasă după o zi de muncă pe timp de vară și în apartament să fie deja răcoare.

Orice ai alege, privește aerul condiționat ca pe o investiție pe termen lung și nu uita să schimbi filtrele anual, ca să te bucuri de aer proaspăt pe tot parcursul anului.