Deși desktopul rămâne suprem printre mulți jucători pasionați, uneori ai nevoie pur și simplu de ceva mai portabil. Un laptop pentru jocuri este o platformă în mișcare, care deține puterea necesară pentru a juca jocuri, încastrată într-o dimensiune pe care o poți lua cu tine oriunde.
Când îți cumperi un laptop pentru jocuri, cum ar fi un Lenovo Legionnu te uiți doar la specificațiile procesorului. Primești un computer întreg, inclusiv o tastatură și un ecran încorporat. În acest articol, vom trece prin câteva din deciziile pe care va trebui să le iei atunci când cumperi un laptop pentru jocuri, astfel încât să îl poți alege pe cel mai bun pentru bugetul și nevoile tale.
Să începem cu câteva sfaturi rapide:
- Alege un GPU bun: majoritatea jocurilor depind de GPU, pe care nu îl poți actualiza pe laptopuri. Un GPU bun te va asigura că te vei putea juca pe laptop la setări înalte, timp de câțiva ani.
- Ia în considerare actualizarea ulterioară: multe laptopuri ieftine pentru jocuri, deși nu toate, îți permit să actualizezi memoria RAM și spațiul de stocare, de preferat laptop cu SSD.
- Alege dintre rezoluție sau viteză: cele mai rapide afișaje, de până la 360Hz, au o rezoluție de 1920×1080, deci un ecran 4K va fi mai lent.
- Alege o tastatură bună: nu vrei să te joci pe ceva foarte rigid.
- Durata de viață a bateriei va fi probabil proastă: foarte puține laptopuri de jocuri rezistă timp de de 8 ore sau mai mult după o încărcare și oricum ai nevoie de sursa de alimentare pentru a obține cele mai bune performanțe.
Ce specificații ar trebui să caut?
Deși unele jocuri folosesc CPU, majoritatea jocurilor sunt încă legate de GPU, deci aceasta este una dintre cele mai importante decizii pe care le iei, atunci când îți cumperi un laptop pentru jocuri.
Deși GPU-ul este important, vei dori, de asemenea, să cauți un procesor bun, memorie RAM suficientă și mult spațiu de stocare.
- CPU: În funcție de bugetul tău, poți obține un procesor Core i7 foarte puternic. De asemenea, poți găsi laptopuri cu procesoare desktop. Cu toate acestea, majoritatea jocurilor beneficiază mai mult de un GPU de calitate decât de un procesor, astfel încât să te poți descurca cu siguranță cu un procesor Core i5. CPU-urile nu sunt de obicei actualizabile, deci vei face această alegere o singură dată.
- RAM: Gaming-ul poate fi intensiv pentru RAM, iar 8GB este ceea ce recomandăm chiar și pentru sarcini de productivitate medie. Dacă poți, ar trebui să alegi un laptop de 16GB. Dacă nu poți alege acum laptopul cu 16GB RAM, îți recomandăm să îl actualizezi în viitorul apropiat. Memoria poate fi îmbunătățită în multe laptopuri de jocuri, deci acesta este un domeniu pe care îl poți lua în calcul mai târziu, dacă ești familiarizat cu o șurubelniță.
- Stocare: Hard disk sau SSD? De ce nu amândouă? Unele laptopuri ieftine de jocuri vor veni doar cu un hard disk (de obicei de 1TB), dar majoritatea laptopurilor de jocuri includ și un SSD mic pentru a servi ca unitate de boot. Nu este neobișnuit să găsești un SSD de 128GB și un HDD de 1TB care funcționează în tandem. Dacă poți obține un SSD mai mare, este posibil să te bucuri de scăderea timpilor de încărcare, dar acest lucru te va costa mai mulți bani. Alege un HDD mai rapid, de 7.200 rpm, spre deosebire de un HDD de 5.400 rpm. La fel ca memoria, stocarea este adesea actualizabilă ulterior. Deci, dacă ai nevoie de mai mult spațiu, poți alege un HDD de 2TB sau mai mare, mai târziu.
Ce ar trebui să caut la un ecran?
Afișajele laptopurilor sunt adesea trecute cu vederea, dar sunt extrem de importante. Dacă nu conectezi un laptop la un monitor, ecranul încorporat va fi modul în care îți vei vedea toate jocurile.
- Dimensiune: Majoritatea laptopurilor de jocuri au ecrane de 15 sau 17 inch, deși există câteva sisteme uriașe care au panouri de 18 inch și mai puține de 14 inch. Ce dimensiune alegi este o chestiune de preferință personală, dar reține că, cu cât ecranul este mai mare, cu atât este mai mare și mai greu laptopul.
- Rezoluție: nu alege niciodată mai puțin de 1920×1080. Ecranele 4K (3840×2160) sunt o opțiune pe unele laptopuri de jocuri, dar este posibil să fie necesar să renunți la câteva din setări.
- Rată de reîmprospătare: majoritatea laptopurilor pe care le vei vedea vor avea o rezoluție de 1080p și un ecran de 60Hz. Ceea ce, pentru mulți jucători, este suficient. Afișajele cu rezoluție mai mare (2560×1440, 3840×2160) sunt utile, dar se opresc la 60Hz. De aceea, pentru unii jucători, 1080p poate fi cea mai bună opțiune. Unii producători oferă afișaje FHD cu o rată de reîmprospătare mai rapidă, de 144Hz, 240Hz sau chiar 360Hz. Desigur, vei avea nevoie de un GPU excelent și să joci cu setări care pun accentul pe rata cadrelor peste fidelitatea grafică pentru a profita de ele.
- Evită ecranele tactile: deși nu sunt în mod inerent proaste, ecranele tactile nu sunt necesare pe laptopuri de jocuri. Acestea reduc durata de viață a bateriei și pot face ecranul prea lucios.