Vreau să îți prezint un român pentru care alegerile locale au fost atât de importante încât a trecut de partea cealaltă a baricadei. A candidat la Consiliul Local din Verbania, o localitate din Italia.

Mai mult, a câștigat preț de două mandate. Adrian Chifu a fost consilier timp de 10 ani și o dată încheiată experiența politică s-a mutat la Londra.

Diferențe pe care le-a observat în politica locală din Italia față de România

Adrian Chifu: „Vă pot enumera câteva, în primul rând consilierii locali sunt aleși uninominal. Asta înseamnă că, cetățenii prin votul lor, trimit în consiliul local, exact persoana pe care au ales-o și nu persoanele de pe o listă de partid, așa cum se întâmplă în România. Iar dacă ești pe o poziție iligibilă ajungi pe băncile consiliului, dacă nu, implicit ești doar de umplutură. O altă diferență, majoritatea se formează odată cu alegerea primarului. Primarul are două treimi din majoritate, asta înseamnă că în mandatul pe care l-ai obținut, poți să-ți duci la bun sfârșit toate proiectele pe care ți le-ai propus. Și nu se întâmplă ca în România unde la final de mandat spui că ai fost împiedicat și nu ai putut să realizezi absolut nimic”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Alegătorii din Italia mai interesați de ce se întâmplă în orașul lor decât alegătorii din România?

Adrian Chifu: „Alegerile locale în Italia sunt cele mai importante și asta se vede prin prezența la vot, undeva între 60-70%. Pentru că viitorul lor depinde de aleșii locali”