• Candidatul ideal la Primărie ar trebui să treacă în CV că nu are experienţă politică
  • Candidatul ideal – studii: Drept, Finanţe, Economie, MBA
  • Primăria poate fi comparată cu o companie, iar primarul cu un CEO

Tu, când te duci la interviul de angajare, treci tot ce ai mai bun în CV, nu-i aşa? Acum eşti în postura de angajator şi recrutezi viitorul primar. Știu, pentru că deja mi-ai spus, ai pretenții de la cel care îți va administra orașul.

Radu ne-a descris exact ce ar vrea să găsească în CV-ul primarului din București.

Administratorul Capitalei răspunde de un buget anual de peste 10 miliarde de lei. Sau, hai să îți spun altfel. Dacă în 2005 fiecare bucureștean producea pentru economia națională puțin peste 8 mii de euro anual, acum PIB-ul pe cap de locuitor a trecut de 30 de mii de euro.

Bucureștenii produc, deci, din ce în ce mai mult și e firesc să aibă pretenții.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Pe Radu Dumitrescu nu-l ia amețeala de la sume foarte mari. Are 42 de ani şi e proprietarul unor localuri bine cotate în capitală. Stadio. O afacere de milioane de euro. Așa că știe cum e să lucrezi cu oamenii și să faci performanță. E convins că un primar trebuie să aibă studii în economie sau administrative.

Radu Dumitrescu, acționar restaurant Stadio: „Cred că ar trebui să avem un primar de vârstă medie. Studii post-universitare cred că ar fi foarte bune. Ar mai trebui un MBA, cred că ar fi extraordinar, ar mai trebui să aibă şi nişte studii de negocieri. Nu cred că este neapărat nevoie să fi lucrat în administraţie publică, e nevoie să fi condus ceva cred că minim 10 ani“

Un primar care să fi fost anterior CEO al unei companii cu 500-1000 de angajaţi, poate fi suficient de pregătit pentru funcţia asta. Cred că trebuie să aibă experienţă în condus echipe mari şi autonome. Din punct de vedere personal trebuie să fie, în primul rând, integru, este de bază. Dacă nu e integru, în mod normal, nu are ce căuta acolo, dar experienţa noastră de 30 de ani spune altceva“, mai spune el.

Bucureștiul e cea mai mare aglomerație urbană din România. Sunt peste 8 mii de locuitori pe kilometru pătrat. Adică de 85 de ori mai mulți decât media pe țară: 90 de locuitori pe kilometru pătrat.

Așa că pentru Radu Dumitrescu primarul nu e suficient să fie competent, ci trebuie să aibă caracter și să știe să comunice: „Cred că e foarte important să ştii să scrii. Experienţa spune că nu e chiar aşa. Limbi străine cunoscute. Bă, limba engleză măcar trebuie s-o ştie. Aptitudini şi competenţe sociale atât timp cât conduci ceva, orice, trebuie să comunici. Transparenţa. Ok, fii transparent, scoate actele pe masă şi arată că n-ai furat.“

Adina e inginer chimist şi spune că s-a săturat de primari care să-şi vadă, întâi, propriile interese. Vrea ca viitorul administrator al oraşului să pună pe primul plan bunăstarea ei. Sau a ta.

Adina, inginer chimist: „Experienţă profesională: să fie o persoană care nu a mai avut legătură cu politica. Studii: Drept, Finanţe, Economic ceva şi de ce nu, poate şi nişte Ştiinţe exacte.

Aptitudini şi competenţe: păi, cea mai importantă competenţă şi singura este să se gândească, în primul rând, la noi, nu la alte interese. Cred că şi dacă nu ştie o limbă străină, o poate învăţa, dacă îşi doreşte lucrul ăsta. Măcar iniţiativă.

Competenţe organziatorice: are o armată de oameni care să îl ajute, dar să nu uite de unde pleacă şi ce caută“.