• Dominic Fritz: Românii votează oameni de toate etniile
  • Noul primar al Timișoarei a declarat că a învățat limba română la o casă de copii, unde a fost voluntar
  • Fritz: Sunt timișorean european, crescut în Germania

Timișoara are un primar german, care n-a putut să-și ia cetățenia română din cauză că a tot făcut naveta.

Dominic Fritz nu crede că naționalitatea sa a fost un avantaj la alegeri. Nu vrea să fie comparat cu Klaus Iohannis și nici Timișoara cu Clujul. Neamțul spune că a învățat românește într-un orfelinat, iar copiii de acolo au fost cei mai duri profesori. Nu i-au spus însă și ce sunt miticii.

Reporter: De ce crezi că votează românii, nemţi?

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

FritzȘ: În primul rând, românii votează şi români. Dacă ţin bine minte, peste tot în ţară avem foarte mulţi primari români. Faptul că eu sunt german, spune doar ceva despre faptul că eu am fost un candidat superior, sau aşa au considerat timişorenii. Românii votează oameni de toate etniile. Avem şi primari maghiari, şi Timişoara a avut un primar mare, cu etnie bulgară. Cred că pentru timişoreni, în special, nu contează cu ce limbă maternă ai crescut. Contează ce fel de om eşti şi ce vrei să faci, de fapt, pentur oraş.

Reporter: Ţi-a fost greu să înveţi limba română?

Fritz Nu mi-a fost aşa de greu, dar am investit foarte mult timp, asta e adevărat. Nimic din ce vrei să faci bine, nu primeşti doar aşa. Trebuie să investeşti energie şi timp ca să ai calitate. M-a ajutat un pic faptul că am învăţat latină în şcoală şi ştiam şi franceză. La casa de copii, unde am lucrat şi unde am învăţat româna, copiii au fost destul de duri cu mine şi m-au corectat.

Reporter: Ce le spui celor care te-au criticat că nu ai cetăţenie română?

Fritz: Cetăţenia nu este ceva ce iei, ca o pâine de la brutărie. Este ceva ce Statul Român tpoate să-ţi dea, dar trebuie să îndeplineşti unele criterii. Un criteriue este pentru cetăţeni UE să fii stabilit în România timp de patru ani, neîntrerupt. Eu am fost navetist între Timişoara şi Berlin, în ultimii ani. În Timişoara am desfăşurat activităţi de voluntariat, în Germania am lucrat. Nu am îndeplinit acest criteriu, de patru ani neîntrerupt, deci nu am putut să cer cetăţenie. Dar, în momentul în momentul în care îndeplinesc toate criteriile, cu mare mândrie o să fiu cetăţean euopean cu cetăţenie germană şi o cetăţenie română.

Reporter: Unde vei ieşi la pensie? În România, sau în Germania?

Fritz: Nu ştiu dar sper că în România.

Reporter: Care este ţara ta, România sau Germania?

Fritz: Europa este locul unde sunt. Eu sunt timişorean european, crescut în Germania, stabilit în România, şi cred că este foarte bine aşa.

Reporter: Ai auzit de mitici?

Fritz: De mitici? Nu.

Reporter: Aşa li se spune bucureştenilor.

Fritz: Nu, n-am auzit. Sunt multe expresii pe care nu le ştiu în română şi de aia mă bucur în fiecare zi, să aflu ceva nou.

Mâine seară, de la 20.30, Dominic Fritz, primarul german al Timișoari și marea surpriza a toamnei vine în studiourile Aleph News. Este invitatul lui Vlad Craioveanu la emisiunea „Ochii pe mine!”