• Alegerile parlamentare 2020 vor avea loc duminică, 6 decembrie.
  • Parlamentul României va avea 465 de deputați și senatori.
  • Salariul unui parlamentar este cuprins între 11.000 și 14.000 de lei net.

Parlamentul României va fi format din 465 de reprezentanți, ale căror funcții le aduc, lunar, salarii pe măsură, dar și beneficii. De exemplu, remunerația unui parlamentar este cuprinsă între 11.000 și 45.000 de lei net.

Pe lângă salariu, deputații și senatorii mai au parte de venituri și din diurne, telefon, transport, combustibil, bani pentru locuință, diurnă pentru participarea la ședințe sau cheltuieli decontate de Parlament pentru diferite activități din țară.

Așadar, atât deputații, cât și senatorii încasează aceeași îndemnizație. Cel mai mare venit brut îi revine președintelui Camerei Deputaților, potrivit liste cu salarii și cu indemnizații pe care le primesc deputații în fiecare lună publicată pe site-ul instituției Camera Deputaților, cdep.ro, în acest an.

Astfel, președintele Camerei Deputaților primește lunar suma de 23.920 lei. Deputații români, au o indemnizație brută, în cuantum de 18.720 lei pe lună, iar suma pe care statul o cheltuiește lunar pentru fiecare deputat poate depăși 20.000 lei.

Ce alte beneficii mai au deputații și senatorii

Pe perioada mandatului, deputații și senatorii au parte de transport grauit intern pe calea ferată, le sunt decontate chelutielile cu benzina pentru transportul în teritoiu și au dreptul la un bilet de avion gratis pe săptămână, pe linile aeriene interne.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

În ceea ce privește pensiile speciale în cazul parlamentarilor, acestea sunt cuprinse între 2.000 și 13.000 de lei în funcție de numărul de mandate. În momentul de față, circa 800 de foști parlamentari beneficiază de pensie specială. Lunar (atenție!), Parlamentul României achită foștilor parlamentari pensii speciale în valoare de circa un milion de euro.