Alegeri parlamentare 2020, diaspora. Cele mai multe voturi au venit din Italia și Republica Moldova

  • Au votat de două ori mai mulți români din străinătate decât la alegerile parlamentare din 2016
  • Peste 265.000 de români din străinătate și-au exercitat dreptul de vot
  • Cele mai multe voturi din diaspora au venit din Italia
  • Românul din diaspora a votat cu partidele de dreapta

Ca de obicei, diaspora ne-a mai dat o lecție. A grijei pentru România. Dacă în țară a fost record negativ de participare, peste granițe au votat peste 265 de mii de români, mai mult decât dublu față de acum patru ani.

Felix Damian, corespondent Aleph News: „Noi, românii din străinatate am transmis un mesaj clar și răspicat: ne pasă cine ajunge în parlament. Conaționalii din Italia au fost cei mai serioși: peste 48 de mii de voturi au dat acolo. Pe locul doi sunt cei din Republica Moldova, cu mai mult de 37 de mii.”

Top voturi Diaspora

  1. Italia 48.269
  2. Republica Moldova 37.569
  3. Spania 33.576

Pe cine a votat Diaspora

Rezultatele parțiale confirmă din nou preferința românilor din diaspora pentru partidele de dreapta. USR conduce și la Senat si la Camera Deputațilior, unde a atras 33 la sută din opțiunile exprimate la urne. PNL-ul are 24,5 la sută în străinatate, fiind urmat de surpriza acestor alegeri parlamentare, partidul AUR care a reușit performanța de 23 la suta din voturile românilor din diaspora. PSD trece cu greu de 5 la suta, la fel ca si PMP, care a reușit să convingă doar 2,7 la sută din românii stabiliți în străinatate.

Top preferințe Diaspora

  1. USR
  2. PNL
  3. AUR