• Românii din străinătate vor fi reprezentați în Parlament de 2 senatori și 4 deputați
  • MAE a înființat 748 de secții de votare în Diaspora
  • Madridul a impus izolarea regiunii până pe 10 decembrie
  • În Spania sunt 140 de secţii de vot la care românii sunt aşteptaţi astăzi şi mâine

Diaspora se mobilizează. Românii din Spania sunt primii care își aleg parlamentarii. Cele 140 de secții de vot de acolo au fost deschise la 7 dimineața.

Felix Damian, corespodent Aleph News la Madrid: „Participarea nu este foarte mare în primele ore, în prima zi de vot. Până la aceasta oră, la cele 140 de secții din Spania au votat 4800 de români, dar cum se poate vota și mâine, este de așteptat să vină mai mulți compatrioți în următoarele ore sau chiar mâine.”

Care sunt măsurile sanitare din secțiile de votare


Felix Damian, corespodent Aleph News la Madrid: „Eu personal am votat si încă de la intrare mi-a fost luată temperatura și am fost invitat să mă dezinfectez, după care doar eu am atins ștampila și documentele. După ce am iețit din cabină o persoană din comisie s-a ocupat să șteargă și să dezinfecteze. Măsurile sanitare nu par să complice procedura de votare, dar dacă vor veni mai mulți oameni la secții este de așteptat să apară dificultăți de comunicare, mai ales din cauza maștii. Până acum însă nu a fost cazul aici în Spania să fie cozi la secții.”

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Cu ce gând votează românii din diaspora

Românii din diaspora votează pentru o Românie pe care vor să o numească, din nou, acasă. Și care să se ridice la nivelul tărilor din care au plecat.

Iuliana, româncă din Spania: „Trebuie să nu ne pierdem speranţa că totul va fi bine. Trăiesc aici de aproape 15 ani. Am venit pentru puţin timp, dar a trebuit să stau mai mult datorită situaţiei din ţară şi sper să se poată rezolva ceva.”

„Au încercat şi s-au întors din nou în Spania. Cunosc mulţi prieteni care s-au dus, au stat 2, 3 ani şi au venit înapoi. Sunt aici iar.”, ne spune Florin, un alt român stabilit în Spania.

Sunt 748 de secţii în diaspora, cele mai multe în Spania şi Italia. Procedura este mai simplă decât la alte alegeri, dar măsurile sanitare sunt stricte. Spaţiile de aşteptare sunt bine delimitate şi se evită orice contact între alegători şi cei din comisiei.

Carmen, româncă din Spania: „Foarte bine organizat. Cel puţin nu sunt oameni la prima oră. Cui nu-i place să se întoarcă acasă. Cred că la toată lumea.”