• În 2018 România a fost cel mai mare exportator de forţă de muncă din UE
  • Estimările indică că anual peste 200.000 de români pleacă din ţară
  • Anul trecut, 500.000 de români din ţară îşi căutau un job în afară

Aproape 200 de mii de români pleacă anual din țară. Dar mulți se implică activ în politică. E un vot pe care nimeni nu își permite să-l ignore. Cei care pleacă afară vor o Românie pe care să o numească din nou acasă. Și care să se ridice la nivelul țărilor în care au plecat.

Mihai Mateiaș, român stabilit în SUA: „Am așteptări mari de la parlamentari. De data asta, la alegeri, eu consider că nu a fost așa o emoție mare așa cum am avut poate acum 4 ani, dar eu cred că lucrurile au evoluat dintr-un anumit punct de vedere și consider că cei care urmează să populeze Parlamentul României ar trebui să fie mai conectați cu oamenii, poate să aibă niște calități manageriale mai bune, pentru că, după părerea mea, vremea politrucilor a trecut. Avem nevoie de oameni care să știe cum să scoată țara, din punct de vedere economic, într-o zonă mai bună, mai ales după încheierea pandemiei care se pare că se va întâmpla poate anul viitor.”

„Avem nevoie de oameni care să vadă o imagine de ansamblu”

Mihai Mateiaș, român stabilit în SUA: „Avem nevoie de oameni cu o perspectivă sănătoasă, care să vadă o imagine de ansamblu, să nu mai gândească pe bucăți. Și oamenii ăștia știu că există. Nu știu însă dacă sunt la vârf în politică, nu știu dacă ei pot lua decizii, dacă se află la „butoane”, așa cum se zice în România. Dar acești oameni există și cu siguranță ei știu ce au de făcut. Bineînțeles că și noi, cei care trăim aici în străinătate, putem să ajutăm România măcar prin intermediul unor proiecte pe care să le dăm celor care conduc și cu ajutorul lor să încercăm să schimbăm anumite lucruri, în materie de infrastructură, în materie de anumite zone ale economiei care se potrivessc cu potențialul țării noastre și așa mai departe”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Poate că nu au înțeles proiectele astea”

Mihai Mateiaș, român stabilit în SUA: „Au mai fost proiecte dar nu au fost luate în seamă. În primul rând poate că nu au înțeles proiectele astea. Deci ar trebui să le explice mai bine cei care le propun. După aceea, să arate care sunt beneficiile pentru țară. Toată lumea trebuie să înțeleagă că fără infrastructură, România nu se poate dezvolta din nici un punct de vedere, asta e evident pentru toată lumea. Dar poate nu a fost evident pentru politicieni. De asta eu sper ca de data asta, pentru următorii 4 ani, să avem un nou set de politicieni care să înțeleagă lucrurile mai bine. Habar n-am dacă politicienii, așa cum am zis și mai devreme, sunt capabili să facă lucrurile să se schimbe în România. Dar, eu consider că trebuie să sperăm, să avem încredere în lucrul acesta și să mergem la vot.”