• Românii din diaspora contribuie cu 3% din PIB
  • Nu vreo companie, ci diaspora e cel mai mare investitor în țară
  • Comunități întregi sunt părăsite de familiile stabilite în străinătate

Sunt cei mai importanți investitori ai României și nu renunță la ea,
chiar dacă trebuie să trăiască în alte țări. Românii din străinătate constituie astăzi una dintre cele mai mari diaspore din lume.

Contribuția lor este indispensabilă. În ciuda faptului că au marcat de mai multe ori viața politică de acasă, nu sunt reprezentați decât de 6 parlamentari.

Vorbim de aproape 10 milioane, cu tot cu românii din comunitățile istorice. Compatrioții au plecat mai ales spre Italia, Germania, Spania, Marea Britanie. SUA și Canada. Majoritatea românilor care au emigrat în America și în țările din nordul Europei au o pregatire bună si studii superioare.
Peste tot unde ajung însă, românii sunt nevoiți să înceapă în meserii care se află sub nivelul lor de pregătire.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Ei trimit bani, foarte mulți bani. Diaspora este cel mai mare investitor al României, în timp ce Guvernul rareori reușește să atragă investiții străine mai mari. Nu doar că trimit bani acasă la rude, dar își aduc în România toate economiile ca să le investească în proprietăți și afaceri.

Există mai multe ipoteze. Majoritatea celor care au emigrat în ultimele două decenii au făcut-o în Europa și legătura lor cu țara este extrem de puternică. Se vor întoarce cu siguranță, poate și la pensie, dar se mai întâmplă un fenomen de care politicienii noștri nu-și dau încă seama.

În Spania, de pildă, avem familii întregi cu câte 3 generații, iar casele din România ridicate cu atât efort rămân goale.