• Cum va arăta noul guvern, din ce partid va fi ales, vom afla după alegeri
  • O variantă de guvernare probabilă: premier PNL cu susţinere USR şi UDMR
  • PSD afirmă că va câştiga alegerile şi trebuie să dea premierul
  • USR vrea un guvern exclusiv de dreapta

Tu ştii cine îţi va decide soarta în următorii 4 ani? Cine va da legea pentru tine? După alegerile din 6 decembrie, partidele vor merge la Cotroceni pentru a-şi prezenta opţiunea de premier. Conform ultimelor sondaje, niciunul dintre partide nu va câştiga detaşat.

Așa că vor fi negocieri dure, pentru a obţine susţinerea partidelor mai mici. Social democraţii ţi-ar spune că în 2016 ai votat PSD şi trei ani mai târziu te-ai ales cu un guvern PNL, deci, votul tău nu a fost respectat, zic ei.

Acum, PNL-iştii sunt susţinuţi de la Cotroceni de un preşedinte care vrea după alegeri, tot un guvern liberal. Îţi explică analistul politic, Bogdan Teodorescu.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Bogdan Teodorescu – analist politic: „După 6 decembrie, să existe un guvern centrat în jurul Partidului Naţional Liberal, cu un prim-ministru liberal, cu o majoritate de miniştri liberală, care să permită punerea la punct sau ducerea mai departe a proiectului politic despre care domniile lor vorbesc de ceva vreme. Asistăm la un calcul electoral clar, jucat perfect la lumină.“

Când vine vorba de negocieri, lucrurile sunt clare. PSD exclude o înţelegere pe faţă cu PNL. Iar PMP refuză clar o susţinere pentru PSD.

Sorin Grindeanu – prim-vicepreşedinte PSD: „Important este ca PSD să câştige alegerile şi le va câştiga. În momentul în care câştigă alegerile şi asta este voinţa românilor; e voinţa românilor, repet, nu a unor jocuri făcute la Cotroceni sau în altă parte, acel partid care câştigă alegerile, dă primministrul. Singurul partid pe care îl excludem din aceste discuţii, aşa cum a spus şi preşedintele partidului, este PNL-ul. Exclus.“

Cristian Diaconescu – candidat PMP: „Se poate discuta cu toată lumea, mai puţin cu PSD. Toate acestea sunt decizii de partid, dar, dacă prin absurd, Partidul Mişcarea Populară ar decide, prin absurd, repet, să discute cu PSD-ul fără mine.“

Mingea este acum în terenul celor de la Uniunea Salvaţi România. Purtătorul de cuvânt, Ionuţ Moşteanu anunţă că vrea un guvern exclusiv de dreapta, dar negocierile încep pe 7 decembrie.

Ionuț Moșteanu – Deputat USR, Candidat: „Eu exclud să fac orice fel de alianţă cu PSD-işti, cu PSD-urile sau cu mini-PSD-urile. Este opinia mea, opinia colegilor mei. Pro-România este un mini-PSD. În Pro-România sunt oamenii lui Ponta, care ştim cât rău a făcut României, atunci când putea să facă bine. În PNL sunt foarte mulţi oameni care şi-au schimbat gecile şi au trecut în vara asta de la PSD la PNL. Eu mă aştept ca PMP să nu intre în Parlament. De aceea ne şi atacă în ultimul hal de vreo două săptămâni. Sunt disperaţi.“

Politicienii fac alianţe, negocieri, impart ministere şi posturi, totul în virtutea votului tău. Dar pe tine cine te-a întrebat dacă eşti de acord cu aceste înţelegeri politice? Aleph News a întrebat câţiva români. Iată ce au răspuns.

  • „Ne-au obosit, nu ştiu, toate aceste negocieri pe care eu, personal, le văd făcute doar să-şi menţină fiecare locul pe care l-a avut sau la care tinde să ajungă.“
  • „Până la urmă, tot timpul un guvern a ieşit pe o negociere, una sau alta, între partidele politice. Aşa că, cred că la finalul zilei e mai puţin important ce cred eu despre ce va însemna guvernul următor.“