• Ministerul Educaţiei a avut în 4 ani 5 miniştri şi încă 2 interimari
  • Pavel Năstase s-a luptat cu studiile doctorale şi a stat în funcţie şase luni
  • Profesorul de matematică Liviu Pop a ocupat funcţia de ministru 7 luni
  • Pentru Ecaterina Andronescu, nici a patra oară nu a fost cu noroc
  • Monica Anisie este ministrul cu cel mai lung mandat din ultimii 4 ani

Educaţia a fost mereu în fruntea listei candidaţilor, cel puțin în campaniile electorale. Toți ți-au prezentat-o ca pe o prioritate naţională. Au promis 6% din PIB.

În realitate, poţi să observi şi tu, cu ochiul liber, unde este educaţia. În ultimii patru ani, au fost 5 miniştri, fiecare cu oamenii şi promisiunile lui. Fiecare ți-a prezentat învăţământul ca pe un tărâm al făgăduinţei.

„O să avem infrastructură, o să avem manuale, o să avem chiar şi toalete în toate şcolile”. Iar cea mai nouă este „o să avem tablete”. Şi ca un paradox, pe cei mai mulţi îi ţii minte doar pentru perlele care i-au remarcat.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Pavel Năstase

Proaspăt instalat la Palatul Victoria în 2017, Guvernul PSD îl punea şef la Educaţie pe Pavel Năstase, fost rector la ASE. Dorinţa ca doctoratele să fie evaluate doar de către universităţile de la care proveneau l-a zburat rapid din funcţie. A stat la minister şase luni.

Pavel Năstase, fost ministru al Educaţiei: „Dacă nu mi-am îndeplinit măsurile din programul de guvernare să fiu demis, dacă le-am îndeplinit să continui activitatea.“

Liviu Pop

Ai fi zis că primul ministru al Educaţiei care era profesor de matematică în preuniversitar ştie cel mai bine nevoile din învăţământ. Dar, realitatea l-a contrazis pe Liviu Pop. A rămas în mintea elevilor ca ministrul certat cu manualele auxiliare… şi puţin şi cu gramatica.

Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei: „Este esenţial faptul că greşelile se pot corecta, erorile nu.“

Valentin Popa

Pop a fost înlocuit de Popa, Valentin Popa sau ministrul „pamblică”. Ţi-aş putea spune că el a bătut recordul pentru cele mai multe greşeli pe care le-a făcut un ministru al Educaţiei.

Valentin Popa, fost ministru al Educaţiei: „Mă bucur că am ajuns în ziua în care să tai pamblica“.

Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu sau Cati de la Educaţie a sperat că a patra oară va fi cu noroc. A promis ce ştie mai bine… să promită. Reforme care n-au mai apărut. Şi-a părăsit din nou fotoliul de ministru, după nouă luni pline de declaraţii controversate.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei: „Profitul pe care-l obţine o companie de taximetre (aplauze ironice din partea elevilor olimpici)“.

Monica Anisie

Şi ajungem la punctul culminant, în prezent. Nu prea ne-a fost clar ce îşi propusese Anisie la preluarea mandatului. A venit pandemia şi i-a dat peste cap toate planurile. Şcoala online, lipsa tabletelor şi a infrastructurii s-au spart în capul ei. Iar măsurile de siguranţă din şcoli au cam încurcat-o.

Monica Anisie, ministrul Educaţiei: „Să poarte mască, să aibă vizieră sau să fie băncuţa dotată cu pexiglas.“

Părerea expertului în Educație, Rareș Cîrligeanu

I-ai văzut pe cei care s-au ocupat şi nu prea de educaţia copilului tău în ultimii ani. Cu ce am rămas îţi spune Rareş Cîrligeanu, expert în educaţie.

Rareş Cîrligeanu, expert în educaţie: „Acest «du-te, vino» la uşa ministerului nu a făcut decât să scadă foarte mult credibilitatea pe care această instituţie o mai are. Agenda lor a părut să fie total diferită faţă de cea care ar trebui să fie pentru sistemul educaţional care tinde spre perfecţionare. Efectele începem să le vedem, notele tot mai mici la examenele de final de an, nivelul a scăzut, evaluările la testele PISA, rezultate mai mici decât acum cinci ani de zile.“