• Duminică, românii sunt așteptați la urne pentru a alege cine vor fi senatorii și deputații din Parlamentul României pentru următorii patru ani.
  • Pe listele actuale s-au înscris 7.136 de candidați, cu aproape 1.000 mai mulți decât în urmă cu 4 ani.
  • La fel ca în cazul alegerilor locale din urmă cu câteva luni, scrutinul electoral pentru alegerile parlamentare se va desfășura în condiții speciale.

Duminică vor fi aleși 136 de senatori și 329 de deputați. Campania electorală pentru alegerile parlamentare a început pe 6 noiembrie şi se va încheia pe data de 5 decembrie, la ora 7:00, cu 24 de ore înainte de a se deschide urnele, potrivit legii.

Datele oficiale furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă arată că la 31 octombrie 2020, în Registrul electoral erau înscriși un număr total de 18.981.242 cetățeni cu drept de vot. Iar în diaspora un număr total de 39.238 de români au depus cereri de înregistrare pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare. Cei mai mulți din Marea Britanie – 9.224, urmați de românii din Germania – 5.772, apoi Italia – 3.378, Spania – 3.338 și Franţa – 2.769.

Pentru evitarea înfectării cu noul Coronavirus, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit o serie de reguli sanitare care trebuie respectate la alegerile parlamentare din acest an. Astfel, așa cum s-a întâmplat și la alegerile locale din septembrie, toate secțiile de votare vor avea flacoane cu soluție dezinfectantă și toți cetățenii au obligația de a purta mască.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

La intrarea în secția de vot tuturor participanților li se va lua temperatura, iar alegătorii vor fi îndrumați în secția de vot, astfel încât aceştia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acesteia. În sălile de votare nu se vor afla simultan mai mult de 5 alegători, iar între aceștia se va asigura o distanță de minimum 1 metru.

De asemenea, potrivit ultimelor dispoziții, „alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”. Alegătorul este cel care „va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic”, iar la final, după exercitarea dreptului la vot, își va aplica singur timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT“ pe actul de identitate.