• Diaspora votează în România din 1992
  • Maxim istoric – 675.000 de votanţi din diaspora la prezidenţiale 2019
  • Minim istoric – 15.000 de votanţi la prezidenţialele din 2000

Diaspora oferă mereu un argument emoțional discuțiilor despre alegeri. Avem oficial cea mai mare emigrație dintr-o țară UE – 3,2 milioane de oameni plecați.

Din 1991 au voie să voteze, însă nimeni nu anticipa unde vom ajunge. În 2008, românii de afară au primit și 4 parlamentari într-un moment când trimiteau în țară anual 6,6 miliarde de euro, adică 6,2% din Produsul Internt Brut al României.

36 de țări din Europa are diasporă care voteaza, 21 din Africa. 115 țări din 214 permit votul cetățenilor din afara țării la parlamentare. Cei din diaspora au la dispoziție 2 zile ca să voteze. E de înțeles. În afara țării sunt doar 700 de secții de votare, comparativ cu 18.000 câte sunt în țară

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De ce votăm duminica și nu votăm și noi ca americanii, marți?

În majoritatea țărilor, ziua de vot e zi liberă. Consultările au început în ziua de biserică, dar protestanții au „protestat” și au mutat ziua de alegeri ca duminica să fie doar pentru biserică, asta în Regatul Unit, în SUA și în Canada.

La alegeri europarlamentare, Danemarca votează joi și Letonia sâmbătă., dar anunță voturile odată cu toți, duminică seara.