• Doar 500 de familii din România şi-au înscris copiii în homeschooling
  • Homeschooling-ul la noi este aproape ilegal
  • Experții în educație spun că acest model de educație trebuie introdus în sistem
  • Procentul elevilor care învață acasă în Marea Britanie acrescut la 38%
  • În Statele Unite 2,5 milioane de copii învață în sistem homeschooling

Odată cu schimbarea modului în care se face școală, începi să auzi un nou cuvânt din ce în ce mai des – homeschooling.

Să îi dai acasă o educație copilului tău nu e legal în România. Singura portiță este înscrierea copilului la o şcoală-umbrelă din străinătate. Doar 500 de români au făcut asta.

Homeschooling-ul nu e, încă, o variantă pentru părinți. Narcis Ţicu nu și-a dus niciodată copilul la școală anul acesta, din cauza pandemiei. Dar spune că, în mod normal, mersul la școală e important

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Narcis Țicu: „Consider că este mult mai în siguranţă acasă decât la şcoală. Sunt adeptul şcolii tradiţionale, a interacţiunii copilului cu profesorii face to face, cu colegii.”

Cu toate acestea, Narcis nu crede că sistemul homeschooling e o variantă bună.

Narcis Țicu: „Un avantaj ar fi că viaţa digitală a copiilor se îmbunătăţeşte. Iar dezavantajele, din punctul meu de vedere, sunt mai multe. Unul dintre ele ar fi că elevii îşi pierd viaţa lor socială, interacţiunea cu colegii, jocurile specifice copilăriei.”

Rareș Cîrligeanu e expert în educaţie. Nu crede că în România acest stil de educație va deveni o modă, însă îi recunoaște avantajele pentru care ar merita să fie parte din sistemul nostru de învățământ.

Rareș Cîrligeanu, expert educaţie: „Statisticile spun ca performantele sunt mai bune cu 15-16% față de sistemul clasic și rata de admitere la studiile superioare este de 66%. Eu cred că homeschooling-ul va avea o creştere un pic mai mare în perioada următoare dat fiind contextul pandemic, dar nu cred că va deveni un trend.”

„Costurile sunt in medie la 700 – 1.800 de dolari pe an. De regulă sunt părinți dintr-o familie bună, care au o situație financiară ce le permite să stea acasă.”

În România, părinții care își retrag copiii de la școală, riscă un dosar penal. Legea Educației spune că retragerea copilului de la școala obligatorie, sau împiedicarea lui să urmeze cursurile, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală.