• Ion Cristoiu: Klaus Iohannis chiar se visează un mare reformator, să intre în istorie.
  • Ion Cristoiu: Iohannis vrea o reformă a Constituției.
  • Publicistul mai spune că după alegerile de duminică nu va fi liniște, ci ne putem aștepta la orice.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că președintele Iohannis este presat de timp, iar toate mutările pe care le-a făcut în ultimul timp vizează o posibilă reformă constituțională în urma căreia România să devină republică prezidențială, iar șeful statului să poată candida pentru încă două mandate.

Ion Cristoiu: Eu cred că, sincer, nu a fost o chestiune de campanie electorală, că reformele nu aduc lumea la vot, Klaus Iohannis chiar se visează un mare reformator, să intre în istorie (…) Timpul e foarte scurt, nu are răbdare, pentru că el își termină al doilea mandat. Dacă nu reformează Constituția, el nu va mai candida și atunci în jurul fotoliului, sicriului, catafalcului politic vor începe să se bată moștenitorii, cine să fie candidat. Deja s-a aprins imaginația multora (…) Eu susțin, și am suficiente date, că în principal Klaus Iohannis vrea o reformă a Constituției. Este necesară. În această reformă a Constituției sigur se va trece la republică prezidențială. Eu spun că republică prezidențială înseamnă posibilitatea lui Klaus Iohannis de a mai candida de două ori, dar și a lui Ion Iliescu și a lui Traian Băsescu, dacă nu se precizează în noua Constituție că nu mai pot candida cei care au fost președinți două mandate pe fosta Constituție. (…) Eu cred că și acesta e unul din scopurile agitației domniei sale. Depinde și de PSD pentru că au nevoie de două treimi pentru modificare. Singura mea reticență este că poate dl Klaus Iohannis este cinstit și nu vrea. Poate zice că de dragul patriei vom face o republică prezidențială(…) În legătură cu reformele, spun ca un cunoscător al istoriei României, că este complicat. Reforma Constituției presupune să faci comisie, să apelezi neapărat și la PSD. După asta, trebuie să faci  referendum, altă bătălie.

Publicistul mai spune că după alegerile de duminică nu va fi liniște, ci ne putem aștepta la orice, inclusiv ca după vreo trei luni să apară tensiuni între PNL și Klaus Iohannis și chiar o coaliție PNL-PSD care să-l suspende din funcție pe șeful statului

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Ion Cristoiu: Mai vreau să înlătur o legendă care circulă, lansată inclusiv de domnul Klaus Iohannis, și anume că va fi liniște. Și o să vedeți, înfloresc ghioceii. Parcă și văd în viziunea lor o liniște, sadoveniană. Nu e adevărat. Cine cunoaște România, nu va fi deloc liniște. Chiar dacă nu vor fi alegeri, nu va fi liniște. Vor putea fi crize, poate să fie un conflict între PNL și Klaus Iohannis. Pot imagina în România un moment în care PSD se unește cu PNL și îl suspendă pe Klaus Iohannis. E posibil. Gândiți-vă, nu vor fi alegeri, va fi o perioadă în care premierul, indiferent cine va fi, va avea și el putere. Nu cred că va mai putea Klaus iohannis să călărească atât de tare public Guvernul. Va fi o lună, două, trei, dar peste vreo trei luni vor începe să mârâie, indiferent cine va fi premier. Deci nu va fi liniște, trebuie să ne așteptăm la orice. Uite, va fi referendumul pentru Constituție, tot un fel de alegeri. Că dacă cade la referendum, atunci sigur că pierde Klaus Iohannis. Ideea unei Românii care va fi așa ca o bielă-manivelă și va funcționa perfect e o iluzie.